Osmaniye'de tarım ürünleri deseni içinde büyük yer tutan hububatta ekim sezonunun yaklaştığını belirten Çeribaş, mısırların hasat edilmesiyle tarlalarda hummalı bir çalışmanın başladığını bildirdi.
Çiftçilerin birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmesi için sertifikalı tohumluk kullanmaları gerektiğini belirten Çeribaş, "İyi ürün alabilmek için temeli iyi atmak gerekir. Üstelik sertifikalı tohumluk kullanımına bakanlığımız da prim desteği sağlamaktadır. Çiftçilerimize dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği de uygulanmaktadır. Analizini yetkilendirilmiş kuruluşlarda yaptıran çiftçilerimiz gerekli işlemleri yaptırdıkları takdirde bu destekten faydalanabilmektedir." dedi.
Tarla tarımında yüksek gelir elde etmek için en güzel yolun girdi maliyetlerini düşürmek olduğunu dile getiren Çeribaş, "Girdilerin içinde en büyük miktar tutan kalemlerin başında ise gübre kullanımı gelmektedir. Toprak analizi yaptırılarak belki de kullanılması gerekenin çok altında bir miktarın yeterli olacağı görülecektir. Böylece hem girdi maliyeti düşecek hem de boşu boşuna toprağa gereksiz kimyasal madde verilmemiş olacaktır. Zira gereksiz verilen her kimyasal, toprağın çoraklaşmasına bir süre sonra da bitki yetiştirilemez duruma gelmesine sebep olacaktır. " diye konuştu.
İl Tarım Müdürü Ali Çeribaş şu açıklamalarda bulundu: "Müdürlük olarak çiftçilerimize yönelik yaptığımız eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında 2009 yılı içerisinde 1500 civarında broşür dağıtarak toprak örneğinin nasıl alınacağını ve toprak analizinin çiftçiye ve ülke ekonomisine katkılarını anlattık. Köylerimizde belli bir program dâhilinde eğitim toplantıları gerçekleştirerek görsel ortamda çiftçilerimize numune alma yöntemleri, dikkat edilecek hususlar, gübrelerin doğru kullanımı, gereksiz gübre kullanımının zararları gibi konularda bilgiler aktarmaktayız. Köylerde görevlendirdiğimiz tarım danışmanı personelimiz de uygulamalı olarak çiftçilerimize toprak numunesi alma konusunda eğitimler vermekte, zaman zaman özel kuruluşların da desteğini alarak çeşitli kampanyalar düzenlemektedirler. Bu çalışmalarla bazı köylerimizde toplu numune alımları gerçekleştirilmekte, özel ve tüzel laboratuarlar teknik personellerini sahada görevlendirerek tanıtım çalışmaları gerçekleştirmektedir." (CİHAN)