22 Ağustos 2026
Altın 7106.56
BIST 14514.82
Dolar 47.9625
Euro 56.0616
Sterlin 65.441
Ankara 17°C

Osmaniye'de 61 Bin 400 Büyükbaş Hayvana Şap Aşısı Yapılacak

Osmaniye'de 61 Bin 400 Büyükbaş Hayvana Şap Aşısı Yapılacak
Osmaniye Tarım İl Müdür Vekili Mustafa Örel, 2 ay süreli sonbahar dönemi şap aşılama çalışmalarında 61 bin 400 büyükbaş hayvanın aşılanacağını söyledi.Örel, "Yıl içinde ilkbah

Örel, "Yıl içinde ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere iki defa yapılan aşılama çalışmamızın 2009 yılı ilkbahar döneminde il çapında 52 bin 190 adet sığır cinsi hayvan şap hastalığına karşı aşılanmıştı. 2009 yılı sonbahar dönemi hedefimiz ise 61 bin 400 adet büyük baş hayvana şap aşısı yapmak." dedi.

Şap hastalığı yüzünden büyük ekonomik kayıplar yaşandığını kaydeden Mustafa Örel, "hastalık nedeniyle süt ve et veriminde kayıplar, hayvanların gelişmesinde gerilik, gebe hayvanlarda yavru atma, özellikle genç hayvanlarda görülen yüksek ölüm oranları, iç ve ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar, tedavi ve yeni bulaşmaların önlenmesindeki masraf ve yönetim giderleri olmaktadır. Hastalık yüzünden ülkemizde yıllık yüzde 15 süt kaybı görülmekte. Bu kayıp nedeniyle uğradığımız zarar yaklaşık 8 milyon dolar. Yüzde 10'luk et kaybından dolayı da 81 milyon dolar zararımız oluyor." şeklinde konuştu.

Hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerin koruyucu sağlık hizmetlerinden azami ölçüde faydalanmasını isteyen Örel, hayvanların hastalığa yakalanmadan önce gerekli tedbirleri almanın hem daha ekonomik olduğunu hem de diğer hayvanlara hastalık bulaşması riskini ortadan kaldırdığını sözlerine ekledi.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir