Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un direktifleri çerçevesinde harekete geçen ilgili birim ve teşkilatlar, ülkede daha özgür ve demokratik bir basının oluşturulmasına çalışıyor. Bu çerçevede bugün başkent Taşkent'te ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Özbekistan Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile Sivil Toplum Enstitülerinin Teşkilinde Basın Yayın Organlarının Rolü konulu bir konferans düzenlendi.
Bazı milletvekilleri ve senatörlerinin yanı sıra kalabalık bir davetli kitlesinin iştirak ettiği konferansın başında Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un 27 Ocak'ta Yasama Meclisi ve Senato'nun ortak oturumunda basınla ilgili söylediği sözleri ekrana getirildi. Kerimov, bu konuşmasında, "ülkede basına daha çok ilgi gösterilmesi, teknik desteğinin sağlanılması, basının daha özgür olmasına gayret edilmesi ve basına uygun çalışma ortamının oluşturulması" gibi konularda tavsiyelerde bulunmuştu.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Özbekistan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şerzat Ğulamov, "basın yayın organlarının daha da demokratikleştirilmesinin, basın özgürlüğünün ve ülkede sağlanılacak fikir çeşitliliğinin devletleri modernize etmenin en önemli şartlarından olduğunu" söyledi. Hür basının, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının önemli enstitüsü olduğunu da dile getiren Ğulamov, "Özbekistan önüne koyduğu demokratik devlet ve sivil toplum hedefine özgür ve demokratik basın anlayışıyla daha kolay ulaşacak." dedi.
Konferansta yapılan diğer konuşmalarda ise Özbekistan'ın basın özgürlüğü konusunda yeni bir sürece girdiği ve bu alanda yapılacak çalışmaların ülkenin demokratikleşme sürecini daha da hızlandıracağı dile getirildi.
Ülke genelinde değişik vilayetlerden davetlilerin iştirak ettiği konferansta konuşmacılar ayrıca ülkedeki basın yayın organlarının sayısının yıldan yıla artış gösterdiğine dikkat çekerek, basın özgürlüğüyle bu alanın daha da renklenip canlanacağına vurgu yaptılar. (CİHAN)

