15 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 2°C

Özbekistan Yarın Sandık Başına Gidiyor

Özbekistan Yarın Sandık Başına Gidiyor
Özbekistan yarın parlamento ve yerel meclis üyeleri seçimi için sandık başına gidecek!.

Seçim öncesindeki son basın bilgilendirme toplantısını düzenleyen Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Mirza Uluğbek Abdusalamov tüm gayretlerinin seçimi açık demokratik teammüller ve dünya standartlarında geçirme yönünde olacağını söyledi.

MSK Basın Merkezi'nde düzenlenen brifingi yerli ve yabancı çok sayıda gözlemci ev basın mensubu takip etti.

MSK Başkanı Abdusalamov, ülke olarak seçime hazır olduklarını ve artık seçimin yapılacak yarının beklendiğini söyledi. Abdusalamov seçimde hiçbir suiistimale yol verilmeyeceğini ve katılımcı tüm siyasi parti ve adaylarına eşit hak ve imkanların oluşturulduğunu kaydetti.

Yarınki seçimde 17 milyon 215 bin 700 kayıtlı seçmen 8 bin 442 sandıkta oy kullanacak.135 seçim bölgeli seçimde dört siyasi partiden 506 milletvekili adayı 135 sandalye için yarışacak. MSK Başkanı Abdusalamov daha önce 571 olarak açıklanan milletvekili adaylarından 11'inin değişik sebeplerle seçim yarışından çekildiğini açıkladı.

Toplam 150 sandalyeli parlamentonun 15 sandalyesi ise Yeşiller Hareketi'ne verilmiş bulunuyor. Seçime Milli Tiklaniş, Halk Demokratik, Liberal Demokratik ve Adalet Sosyal Demokratik partileri katılıyor. Bu dört parti 135 sandalyeden daha çok pay almak için yarışacak. Seçimde katıldıkları bölgelerdeki oyların yüzde 50'sinden bir fazlasını alan adaylar kazanmış sayılacak. Hiçbir adayın oy oranının yüzde 50'yi aşmaması durumunda ise o bölgede iki hafta sonra seçim tekrarı yapılacak ve en çok oy alan iki aday ikinci turda yarışacak.

Seçimi yerli gözlemcilerin yanı sıra 36 ülkeden 270 gözlemci takip edecek. Gözlemcilerle birlikte seçimi 600 dolayında yerli ve yabancı basın mensubu da izleyecek.

Yarın yerel saatle 06.00'da başlayacak olan oy verme işlemi saat 20:00'de sona erecek. Oy verme devam ederken, seçime katılım konusunda kamuoyu üç kez bilgilendirilecek.

Seçime ilişkin kesin olmayan neticeler pazartesi günü düzenlenecek basın toplantısında duyurulacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir