1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Putin, Moskova Belediye Başkanı’nın İstifasını Kabul Etti
Putin, Moskova Belediye Başkanı’nın İstifasını Kabul Etti

Putin, Moskova Belediye Başkanı’nın İstifasını Kabul Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in istifasını kabul etti ve kendisini yeni başkan seçilinceye kadar vekil başkan olarak atadı.

A+A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in istifasını kabul etti ve kendisini yeni başkan seçilinceye kadar vekil başkan olarak atadı. Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Sobyanin’in istifasının kendi isteği ile gerçekleştiği belirtildi.

Putin, Sobyanin’i vekil başkan olarak atamasının ardından kendisine Eylül ayında yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinde başarılar diledi. Putin, “Sizinle uzun süredir birlikte çalışıyoruz. Sizin potansiyelinizi biliyorum. Seçimlerde başarılar diliyorum.” dedi.

Sobyanin de yaptığı değerlendirmede son 30 yıl içinde ilk kez bir belediye başkanının kendi isteği ile istifasının gerçekleştiğini kaydetti. Sobyanin’in belediye başkanlığı dönemi 2015 sonunda tamamlanıyordu. Sobyanin, yaz tatili sonrası ve kış öncesi bir döneme denk gelen 8 Eylül tarihinin öne çekilmesini isterken, muhalif isimler de kampanya için zaman kalmadığı gerekçesi ile eleştiriyor. Rus milyarder Mihail Prohorov ve muhalif isim Aleksey Navalnıy de Moskova Belediye başkanlığına adaylığını açıklayan isimler arasında yer alıyor.

Sobyanin 2010’da Belediye Başkanlığı’na atanıncaya kadar, 2005 sonrası dönemde Kremlin idaresinde görev yapmıştı. Kremlin’de başkan olan Dmitri Medvedev, 18 yıl Moskova Belediye Başkanlığı yapan Yuri Lujkov’u güvenini kaybettiği gerekçesi ile görevinden almıştı.

Sobyanin’in belediye başkanlığı kabinesi de istifasının onaylanmasının ardından düşmüş oldu. Eylül sonrası için seçilecek yeni belediye başkanı 5 yıl görev yapacak.

Moskova Devlet Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre vatandaşların yüzde 54’ü Sobyanin’e oy vereceğini açıkladı. Aday olmayacağını belirten eski başkana destek ise yüzde 13’lerde. Sobyanin’e en yakın rakip Prohorov ise seçmenin ancak yüzde 12’sinin oyunu alabilecek.

Levada araştırma merkezinin Şubat ayında yaptığı çalışmaya göre vatandaşların yüzde 30’u Sobyanin’i başarılı buluyor. Yüzde 36 orta seviyede bulurken, yüzde 14’e göre şehri kötü yönetiyor. CİHAN

Putin, Moskova Belediye Başkanı’nın istifasını kabul etti

Putin, Moskova Belediye Başkanı’nın istifasını kabul etti

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.