29 Aralık 2025
Altın 6248.529
BIST 11294.37
Dolar 42.8573
Euro 50.3885
Sterlin 57.8663
Ankara -1°C

"Risk Grubunda Olanlar Aşı Olmalı"

"Risk Grubunda Olanlar Aşı Olmalı"
Sağlık Bakanlığı'nca ithal edilen domuz gribi aşısını olmakta tereddüt edenlere uzmanından uyarı geldi.
Sağlık Bakanlığı'nca ithal edilen domuz gribi aşısını olmakta tereddüt edenlere uzmanından uyarı geldi. Çukurova Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Giray Öztüfekçi, risk grubunda olanların mutlaka aşı yaptırmasını istedi.

Öztüfekçi, yaptığı açıklamada, ateşli bir hastalık olan gribin her yıl değişik bir virüsle insanların karşısına çıktığını anlattı. Her grip türü gibi domuz gribi için de tedbir almanın gerekli olduğuna dikkat çeken Öztüfekçi, korunmanın en kolay yolunun aşı olduğunu dile getirdi. 2 yaş altı bebeklerle 65 yaş üzeri kişilerde bu hastalığın riskli olduğunu anlatan Öztüfekçi, kan, akciğer, kanser hastaları ile gebelerde de bu gribin ağır seyredebildiğini bildirdi. Bu sebeple aşının gerekli olduğunu ifade eden Öztüfekçi, "Her aşı gibi domuz gribi aşısının da yan etkileri olabilir. Bu aşılar da her aşının üretildiği gibi elde edildi. Nörolojik yan etkileri olabilir ancak bu ihtimal bir milyonda birdir." dedi.

Aşının yapıldığı günden yaklaşık 10 gün sonra etkisini gösterip koruma sağladığını söyleyen Öztüfekçi, yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, nefes darlığı çekenlerin istirahat etmesi gerektiğini kaydetti. Gribin bulaşmaması için ev içinde maske takılmasını, ellerin sık yıkanmasını, kullanılan eşyaların ise deterjanla temizlenmesini tavsiye eden Öztüfekçi, bol sebze ve meyve tüketilmesinin de fayda sağlayacağını aktardı. Öztüfekçi, nefes darlığı ve 3 günden fazla süren ateş, bilinçte değişiklik ve göğüs ağrısı çekenlerin vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini hatırlattı.

Çukurova Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Fazıl Yalçın, hastanedeki tüm personelin domuz gribine karşı aşılandığını bildirdi. Personelin maske ve eldiven kullanarak oluşabilecek riskleri azalttıklarını dile getiren Yalçın, yalnızca grip vakaları için servis oluşturulduğunu kaydetti. Yalçın, "Paniğe gerek olmadığı kanısındayız. Tedbirlerimizi aldık. Hasta sayısında artış olması halinde ilave yatak temin edebilecek durumdayız." diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir