Altın 5678.451
BIST 10574.61
Dolar 42.3229
Euro 49.2557
Sterlin 55.7404
Ankara 9°C

Rusya, Suriye Barış Gücü Misyonunda Yer Almak İstiyor

Rusya, Suriye Barış Gücü Misyonunda Yer Almak İstiyor
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili yaptırım tasarılarını iki kez veto eden Rusya, bölgeye barış gücü misyonu gönderilmesi ile...

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili yaptırım tasarılarını iki kez veto eden Rusya, bölgeye barış gücü misyonu gönderilmesi ile ilgili karara şartlı yeşil ışık yakıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada Suriye’nin onayı ve bölgede şiddetin sona ermesini ön şart olarak belirlerken, Rusya’dan barış gücü misyonunda görev alabileceği ile ilgili işaret geldi.

Arap Birliği’nin BM ile birlikte ortaya koyduğu barış misyonu önerisinin yeniden dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini savunan Rusya Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Vitali Çurkin, öncelikle ev sahibi ülkenin onayının alınması ve ateşkesin sağlanması gerektiğini hatırlattı. Rus delegasyonun bu konuda göreve hazır olduğunu ifade eden BM temsilcisi, “Yasal ve uygulama yöntemleri ile ilgili yolları açıklığa kavuşturmamız gerekiyor.” dedi.

Çurkin, Arap Birliği'nin Suriye’de gözlemci misyonunun devam etmesini ve tüm grupların dahil olduğu müzakerelerin bir an önce başlaması yönündeki taleplerini yineledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un 7 Şubat’ta Şam’a yaptığı ziyareti hatırlatan Çurkin, Suriye’de ulusal çapta çok partili sisteme geçişe izin verecek yeni anayasanın da bir an önce yapılması talebinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov da yaptığı açıklamada, “Ön şartların yerine getirilmesi durumunda biz bu tür alternatife olumlu bakıyoruz. Nasıl bir barış gücü misyonundan bahsettiğimizi net olarak da konuşmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Kremlin Ortadoğu Temsilcisi Mihail Bogdanov da Rusya’nın böyle bir barış gücü misyonunda yer alma ihtimalinin olduğunu kaydetti. Ekho Moskvı radyosuna konuşan Bogdanov, “Böyle bir misyon için Suriye hükümeti ile anlaşma gerekli. Misyonda yer alacak üyeler, görev süresi ve nasıl sona ereceği ile ilgili konuların da çözüme kavuşması gerekiyor. Eğer biz misyonun ülkede varlığı konusunda fikir birliğine varırsak, BM hukukuna uygun bir misyon olursa bu bizim için problem olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Arap Birliği, bölgede bulunan gözlemci misyonunu sona erdirirken, Pazar günü Kahire’de toplanan Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler’le birlikte bölgeye barış gücü misyonu gönderilmesine karar vermişti. Ancak bu öneri Suriye hükümeti tarafından reddedildi.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir