1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya-abd-bm, Suriye Konferansına “katılımda” Anlaşamadı
Rusya-abd-bm, Suriye Konferansına “katılımda” Anlaşamadı

Rusya-abd-bm, Suriye Konferansına “katılımda” Anlaşamadı

Suriye krizinin çözümü için düzenlenecek uluslar arası konferansa katılım konusunda Rusya, ABD ve AB anlaşamadı.

A+A-

Suriye krizinin çözümü için düzenlenecek uluslar arası konferansa katılım konusunda Rusya, ABD ve AB anlaşamadı. Konferansın Haziran ayında toplanması da zora girdi.

Rusya ve ABD’nin inisiyatifi ile Suriye krizine çözüm için Mayıs ayının sonunda Cenevre’de uluslar arası bir konferans yapılması planlanıyordu. Muhalefetin katılımı konusunda uluslar arası bir konsensüsün oluşamaması konferansın kısa dönemde yapılmasını imkansız hale getirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, Cenevre’de konferansa hazırlık için yapılan Rusya-ABD-BM zirvesinde katılımcılar konusunda anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gatilov, “En zor konu sanırım katılımcılar… Hazırlık toplantısı yapıcı bir atmosferde geçti. Taraflar düşüncelerini ve pozisyonlarını ortaya koydu. Biz ileriye doğru adımlar atabiliriz. Bir kısım konuların biraz daha müzakere edilmeye ihtiyacı var.” dedi.

Üçlü olarak gerçekleşen toplantıya Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcıları Mihail Bogdanov, Gennadi Gatilov, ABD’den Dışişleri Bakan Yardımcıları Wendy Sherman ve Elizabeth Jones, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'un Yardımcısı Jeffrey Feltman ve BM Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi katıldı.

Rusya ve ABD’nin Temmuz’dan önce konferansın toplanmasının imkansız olduğunda fikir birliğinde olduğunu belirten Gatilov, format ve katılımcıların belirlenmesinin zaman alacağını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB yetkilileri ile Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede muhalefetten bazı kesimleri Hanibal’a benzetmiş, bu tür yapılarla çalışmanın imkansız olduğunu belirtmişti. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.