Altın 5604.617
BIST 10576.45
Dolar 42.2113
Euro 48.9266
Sterlin 55.5892
Ankara 12°C

Rusya Kürt Diasporasından Barış Sürecine Tam Destek

Rusya Kürt Diasporasından Barış Sürecine Tam Destek
Rusya'da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Merab Şamoyev, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısı ve silahlı unsurların yurtdışına çıkması yönündeki açıklamalarına tam destek verdiklerini söyledi.

Rusya'da faaliyet gösteren Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Merab Şamoyev, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısı ve silahlı unsurların yurtdışına çıkması yönündeki açıklamalarına tam destek verdiklerini söyledi.
Interfax’a süreci değerlendiren Şamoyev, “Biz elbette bu çağrıya tam destek veriyoruz. Kürt sorununun barışçıl çözümünden başka alternatifi olmadığını düşünüyoruz. Uzun süredir Öcalan ve Türk yönetimi arasındaki görüşmeleri takip ediyoruz. İlerleme sağlanması bizim açımızdan memnuniyet verici. 30 yıldır devam eden çatışmalarda binlerce yaşam kayboldu, ancak sorun çözülemedi.” dedi.
PKK’nın kendi liderinin çağrısına kulak vermesini ve Türkiye’den silahlı unsurları çıkarmasını ümit ettiklerini ifade eden Şamoyev, “Henüz Kürt oluşumun tamamı ile silahsızlanması gündemde değil.” değerlendirmesinde bulundu.
Birkaç gün önce PKK’nın 8 Türk kamu çalışanını serbest bıraktığını hatırlatan Interfax, Öcalan’ın ateşkes çağrısı yaptığını duyurdu. Öcalan’ın açıklamalarının Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz kutlamalarında okunduğunu kaydeden Interfax, “Öcalan, Kürt isyancı grupların Türkiye’den ayrılmasını istedi.” bilgisini verdi.

SURİYE’DEN TANSİYONUN DÜŞMESİNE KATKI SAĞLAR

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Vıçıslav Nikonov da yaptığı değerlendirmede, Öcalan’ın ateşkes çağrısının Suriye’de tansiyonun düşmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Yaşanan sürecin çok önemli olduğuna değinen Nikonov, “Öcalan’ın çağrısı hem Türkiye içinde hem de bölgede tansiyonun düşmesine katkı sağlar. Türk hükümeti buna olumlu bir karşılık verirse… Henüz tam olarak belli değil. Ancak, Kürtlerin daha çok söz sahibi olması muhtemel. Tüm bölge ve Suriye’de tansiyon düşer. Suriyeli Kürtler otonomi verilmesinden memnun olur. Onların kontrolündeki bölgede istikrar sağlanabilir…” dedi.
CİHAN

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir