1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya-türkiye İlişkileri Tarihin En İyi Seviyesinde (Özel)
Rusya-türkiye İlişkileri Tarihin En İyi Seviyesinde (Özel)

Rusya-türkiye İlişkileri Tarihin En İyi Seviyesinde (Özel)

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Rusya Türkiye Toplumsal Forum Eş Başkanı Volkan Bozkır, Rusya ve Türkiye arasında siyasi, kültürel, turizm ve ekonomik alanda ilişkilerin son 300 yılın en iyi seviyesinde olduğunu söyledi.

A+A-

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve Rusya Türkiye Toplumsal Forum Eş Başkanı Volkan Bozkır, Rusya ve Türkiye arasında siyasi, kültürel, turizm ve ekonomik alanda ilişkilerin son 300 yılın en iyi seviyesinde olduğunu söyledi.
Rusya’da gelecek yıl düzenlenecek Türk Kültür Festivali ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere St. Petersburg’a gelen Bozkır Cihan Haber Ajansı’na(Cihan) özel açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Türkiye’ye çok önemli bir konumda değerlendirdiğini kaydeden Bozkır, “Uluslar arası bazı konularda farklı düşünüyoruz. Ancak bu konularda iki ülke ilişkilerine zarar vermeden konuşarak, farklı bakış açılarını yakınlaştıracak formüller üretebiliyoruz.” dedi. Rusya’nın turizm sektörü açısından Türkiye için önemli bir ülke olduğunu, Türkiye’nin ilk nükleer santralini Rusya’nın inşa edecek olmasının da karşılıklı güvenin teyidi olduğunu belirtti.

Doğalgaz tedariki ve enerji alanında işbirliğinin sürekli geliştiğine değinen Bozkır, Türk müteahhitlerin başta Moskova ve St. Petersburg olmak üzere birçok kentte yaptıkları projelerle Rusya’nın kalkınmasına katkıda bulunduklarını belirtti. Türk ihracatçıları açısından da Rusya’nın önemli bir Pazar olduğunu hatırlatan Bozkır, “Rusya ve Türkiye arasında son 300 yılın en iyi ilişkilerinin olduğu dönem yaşanıyor. Her bakımdan süper güç diyebileceğimiz komşumuz Rusya ile ilişkileri daha ileri taşıyacağız.” dedi.

AB, TÜRKİYE’YE HİÇ OLMADIĞI KADAR MUHTAÇ

Türkiye ile AB ilişkilerinin arzu edilen hızda ilerlemediği eleştirisi getiren Bozkır, “Türkiye uzun yıllardır AB’den vizelerin kaldırılması yönünde beklentileri var. AB’nin tarihinde vize muafiyeti ile ilgili müzakerelerin başlayıp sonlandırılmadığı ülke yok. Türkiye birliğe üye olmadan Gümrük Birliği’ni uyguladı. Vizeye gelince maalesef olmuyor. AB, Rusya ile de vizeleri kaldırmak için müzakere yapıyor.” bilgisini verdi.

AB’nin 60’lı 70’li yıllardan kalma korkularının sürdüğünü ve yeni fotoğrafa bakamadığını kaydeden Bozkır, “Türkiye, AB’nin korkularını yenmesini bekliyor. Vizelerin kaldırılmamasının önündeki engel de bu korku. Türkiye’nin bugünkü ekonomik durumu, iş dünyasının istihdam kapasitesi nedeniyle AB ülkelerinden Türkiye’ye iş gücü akımı olabilir. Belki de biz vize uygulamak zorunda kalırız.” tespitinde bulundu.

Türkiye’nin sabrının da bir sınırı olduğunu, artık 10-20 yıllar bekleme durumunda olmadıklarını vurgulayan Bozkır, “AB, Türkiye’ye hiç olmadığı kadar ihtiyaç duymakta. Türkiye’nin AB üyeliği konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Türkiye yarın AB’ye üye olabilecek konumda. AB’nin 27 ülkesinin 22’sinden her bakımdan daha iyi bir konumdayız. Türkiye’nin AB üyeliği bugünkü şartlarda içinde bulundu sıkıntıların giderilmesine önemli bir katkı sunabilir. Bu doğru resmi AB’nin göreceği günlerin yakında olmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.