1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya, Türkiye’den Sarin Gazı Açıklaması Bekliyor
Rusya, Türkiye’den Sarin Gazı Açıklaması Bekliyor

Rusya, Türkiye’den Sarin Gazı Açıklaması Bekliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sarin gazı ile tutuklanan militanlarla ilgili Türkiye’den açıklama beklemeye devam ettiklerini söyledi.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sarin gazı ile tutuklanan militanlarla ilgili Türkiye’den açıklama beklemeye devam ettiklerini söyledi.

Alman mevkidaşı Guido Westerwelle ile Kaliningrad kentinde düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, “Biz Türk ortaklarımızdan sarin gazı ile tutuklanan militanlarla ilgili net bir açıklama bekliyoruz.” dedi. Lavrov kimyasal silahlarla ilgili konunun spekülasyon ve provokasyona açık olduğu gerekçesi ile acil bir şekilde netleştirilmesi çağrısında bulundu.

Adana Emniyeti Reyhanlı saldırısı kapsamında El Kaide ve bu örgütle irtibatlı El Nusra Cephesi'ne yönelik operasyonlarda tutuklanan 12 şüpheliden 5’inin serbest bırakıldığını, zanlılara ait adreslerde de 2 kilogram sarin gazı ele geçirildiğini açıklamıştı.

Rus yetkililer geçen hafta yaptıkları açıklamalarda da Türkiye’den bilgi talebinde bulunmuş, terör gruplarının Suriye’ye dış müdahaleye ortam oluşturmak için kimyasal silahlarla oyun peşinde oldukları iddiasında bulunmuştu.

ALMANYA DA ASKERİ MÜDAHALEYE KARŞI

Baltık ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı için Rusya’da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle de yaptığı açıklamada, Suriye krizinin çözümünde askeri yöntemin karşısında olduklarını söyledi. Westerwelle, “Biz tüm şans ve fırsatların siyasi çözüm için kullanılmasını istiyoruz. Biz Suriye’ye askeri müdahalenin kalıcı bir barış, istikrar ya da demokratik yönetim biçimi kazandıracağını düşünmüyoruz.” dedi.

Suriye lideri Beşşar Esed rejimine silah vermenin karşı harekete neden olduğu eleştirisi getiren Alman Bakan, “Esed rejimine silah verilmesi karşı harekete neden oluyor. Olayın çözümüne katkı sağlamıyor… Rejimin kimyasal silah kullanımı ile ilgili de ciddi bir inceleme yapılması lazım. Esed rejiminin AB uzmanlarına tam inceleme izni vermelerinin zamanı çoktan geldi.” eleştirisi getirdi. Westerwelle tüm tarafları Cenevre’de düzenlenecek konferansa katkı sağlamaya çağırdı.

RUSYA-ABD YETKİ DEVRİ KRİZİ

Lavrov geçiş hükümetine yetkilerin devri ile ilgili ABD’den yapılan açıklamaları da eleştirdi. Cenevre Konferansı hazırlıkları için dün yapılan Rusya-ABD-BM zirvesini hatırlatan Lavrov, geçiş hükümetinde muhalefet ve iktidarın birlikte yer alacağını, ancak tüm yetkilerin muhalefete devri ile ilgili bir durumun kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Cenevre’de düzenlenecek konferansın barış yolunda atılmış bir ilk adım olacağını, burada tüm sorunların bir çırpıda çözülemeyeceğini kaydeden Lavrov, Suriye’de Kürt toplumu dahil tüm unsurların yer alması gerektiğini belirtti.

İRAN’IN CENEVRE’YE GELMEMESİ HATA OLUR

Cenevre konferansına İran’ın katılmamasının yanlış olacağını savunan Rus Bakan, “Şu an ortaklarımız İran’ın konferansa davet edilmesine kategorik olarak karşı çıkıyor. Bu hata olur. Suriye’de yaşananlara etkisi olan herkes Cenevre’de müzakere masasında olmalı.” dedi.

Lavrov Cenevre konferansında Suriye hükümeti delegasyonuna Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın öncülük yapacağını kaydetti.
CİHAN

Rusya, Türkiye’den sarin gazı açıklaması bekliyor

Rusya, Türkiye’den sarin gazı açıklaması bekliyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.