Altın 5671.116
BIST 10547.25
Dolar 42.3287
Euro 49.1863
Sterlin 55.6656
Ankara 11°C

Rusya’da 50 Bin Kişi Putin’e Karşı Yürüyecek

Rusya’da 50 Bin Kişi Putin’e Karşı Yürüyecek
Rusya’da 4 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinin adil olmadığı gerekçesi ile başlayan protesto gösterileri devam ediyor..

Rusya’da 4 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinin adil olmadığı gerekçesi ile başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Muhalif gruplar, 4 Şubat’ta 50 bin kişi ile çevre yoldan Kremlin’in karşısında yer alan Bolotnaya Meydanı’na kadar yürüyecek. Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Aleksander Gorbenko, muhalif grupların önerdiği alternatiflerden birini kabul ettiklerini söyledi.

Vladimir Rıjkov, Genadi Gudkov ve liberal gazeteci Sergey Parkhomenko’nun aralarında bulunduğu muhalif grup temsilcileri ile görüştüklerini ifade eden Gorbenko, “Gösteri ve yürüyüş konusunda mutabakat sağladık” dedi. Şimdiye kadar 20 bin kişi facebook üzerinden gösteriye katılacağını belirtti.

20 Ocak’ta yapılan açıklamada muhalefetin Tverskaya Caddesi’nden Kremlin’in yanı başında yer alan Manej Meydanı’na doğru yürümesi ve miting yapması ile ilgili önerinin reddedildiği açıklanmıştı.

Putin’in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya parlamento seçimlerinde yüzde 49 oy alarak parlamentoda çoğunluğu elde ederken, Putin’i de üçüncü dönem Kremlin’e aday gösterdi. Putin’in yeniden başkan adayı gösterilmesine tepki gösteren muhalif gruplar, 50-100 bin kişinin katıldığı iki ayrı gösteri yaptı. Yeni gösteride mitingin yanı sıra yürüyüşün de yapılacak olması güvenlik önlemlerinin artırılmasına neden oluyor.

Muhalif grupların seçimlerde hile yapıldığı ile ilgili iddialarını boşa çıkarmak isteyen Putin, Merkez Seçim Kurulu’ndan tüm seçim merkezlerinin güvenlik kamerası ile kayıt altına alınmasını istedi. Merkez Seçim Kurulu 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri için 95 bin seçim merkezini 15 milyar ruble (489 milyon dolar) yatırım yaparak güvenlik kameraları ile donatıyor.

Son anketlerde yüzde 52 destek bulan Rusya Başbakanı’nın ilk turda seçilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Merkez Seçim Kurulu milyarder Mihail Prohorov’un da başkan adaylığını kabul etti. Gözlemciler Prohorov dahil diğer muhalif parti liderlerine başkanlık yarışında herhangi bir şans tanımıyor. CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir