Sağlık Bakanlığı'nın Van'a gönderdiği ambulans helikopter ilk acil hastayı taşıdı. Bahçesaray ilçesinde doğum yapan bir kadının kanamalarının durmaması üzerine imdadına bakanlığın birkaç gün önce Van'a gönderdiği ambulans helikopter yetişti. İlk hastayı kurtaran ambulans helikopter Ferit Melen Havaalanı pistinde Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz ve İl Sağlık Müdürü Orhan Çetinkaya ile birlikte gelen Vali Münir Karaloğlu ve basına tanıtıldı. Kaptan pilotlar, teknik görevli helikopterin özellikleri ve içinde bulunan sağlık ekipmanları hakkında bilgi verdi. Ambulans, hastanın yanı sıra bir doktor, bir teknisyen, 2 pilot ve hasta yakını olmak üzere 5 kişi taşıyabiliyor.
Vali Karaloğlu burada gazetecilere yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda hastanelerde hastaların rehin tutulduğu dönemi hatırlatarak, bu durumun sağlıkta gelinen noktayı gösterdiğini söyledi. Geçmişte hastanelerin sosyal güvenlik kurumlarına göre bölündüğü, vatandaşların istediği hastaneye gitme özgürlüğü olmadığı dönemleri yaşadıklarını anımsatan Karaloğlu, Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sosyal güvenlik kurumlarına bakılmaksızın bütün vatandaşların bütün devlet ve üniversite hastanelerine ve hatta bütün özel hastaneleri kullanma dönemi başladığını belirtti.
Devletin vatandaşın sağlığına verdiği önemin gereği olarak Van'ın da içinde bulunduğu 15 ilin helikopter kullanımına geçtiğini belirten Karaloğlu, "Bu helikopterler sayesinde acil vakalara anında müdahale edilerek ulaştırılması gereken sağlık kuruluşlarına kavuşturuluyor. Bu devletin ve hükümetin vatandaşa ve sağlığına vermiş olduğu önemin en güzel göstergesidir. Bu helikopter Van ile birlikte Ağrı, Hakkari, Bitlis ve Muş'a da hizmet verecektir. Çevresine göre sağlık merkezi olan Van'ın bu helikopterle sağlık üssü bir kere daha perçinleşmiştir. Helikopterimizi, acil vakalarda 112 Acil Sağlık Başhekimliği tarafından yönlendirilecek. Bu ambulansını bölgemizin ve ilimizin ihtiyaç duymamasını temenni ediyorum. Ama bu yatırımlar vatandaşlarımızın sağlığı içindir. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun." dedi.
Bir soru üzerine helikopterin teknik görevlisi, kış aylarında yeterli görüş mesafesi olduğu zaman uçuş yapabileceğini belirterek, helikopterin gece görüşü olmadığı için sadece gün ışığı ile uçuş yapabildiğini kaydetti. (CİHAN)

