Süt üreticileri ile fabrikalar arasında sütteki 12,5 kuruşluk fiyat tartışması sürüyor. Sanayi kuruluşlarının yapılan ihaleye rağmen sütün litre fiyatının tek taraflı olarak 85 kuruştan 72,5 kuruşa düşürülmesine tepki gösteren üreticiler, süt satışını durdurdu. Bazı üreticiler ellerinde kalan sütü ücretsiz olarak vatandaşa dağıtmayı tercih ederken bazıları da peynir yapmayı tercih ediyor. Süt üreticilerine 2010 Ocak-Şubat ve Mart ayları için litre başına 85 kuruş ödemeyi taahhüt eden sanayiciler, anlaşmadan tek taraflı vazgeçince sıkıntı yaşanmaya başladı. İlgili firmalar mart ayı itibarıyla süt üreticilerinin banka hesaplarına litre başına 72,5 kuruştan ödeme yaptı. On binlerce üretici ise, duruma tepki göstererek hesaplarındaki parayı çekmedi.
Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ali Koyuncu, süt sanayicilerinin üreticileri mağdur ettiğini öne sürdü. Ocak-şubat ve mart ayı için yapılan ihalede sanayi kuruluşlarının üreticilere litre başına 85 kuruş ödemeyi taahhüt edilmesine karşın mart ayı ödemesinin 72,5 kuruştan yapıldığını, bunun da ticari ahlaka sığmadığını söyledi. Taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü, kısa sürede bir çözüm bulmayı hedeflediklerini belirten Koyuncu, şu anda süt üreticisinin zor durumda olduğunu kaydetti.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun da üreticinin sanayicileri boykot ettiğini, bu sebeple sütün üreticinin elinde kaldığını söyledi. Bazı üreticilerin elde kalan sütleri dar gelirliye ücretsiz dağıttığını, bazı üreticilerin de peynir yapmayı tercih ettiğini dile getirdi. Peynir mayasının piyasada yok sattığını anlatan Yasun, "Sanayiciler, üreticiyi zora soktu. Halen onbinlerce üretici, ürettiği sütü sanayiciye satmıyor, çünkü ihaleye rağmen fiyatlarda düşmeye gitti. Fiyattaki düşüş perakende fiyatlara yansımıyor. Bazı üreticilerimiz elde kalan sütleri vatandaşlara bedava dağıtıyor, bir bölümü de peynir yapıyor. Peynir mayası yok satıyor." dedi.
PEYNİR MAYALARINA DİKKAT
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam ise üreticinin elinde kalan sütlerin bir bölümünün peynir yapıldığını, bu sebeple piyasadaki peynir mayası satışlarında da ciddi artış olduğunu dile getirdi. Sağlam, bunun da bazı riskleri beraberinde getirdiğini belirtti.
Sağlam, üreticilere şu uyarıda bulundu: "Maalasef piyasadaki mayalar da yeterince denetlenmiyor. Sanayicilerden ağzı yanan üreticiler peynir yapalım derken istenilmeyen sonuçlarla karşılaşabilir. Yurt dışından kaçak yollardan getirilen ve kanserojen madde içeren peynir mayaları insan sağlığını tehdit ediyor. Üreticilerimizin maya alırken dikkatli olması gerekiyor. Standart olmadığı için piyasadaki mayalarda ciddi bir sıkıntı var. Piyasadaki süt mayalarında kontrolsüzlük var, mayalar tehlike saçıyor, tedbir alınmalı."