1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Şanlıurfa Heyeti Güney Afrika'dan Ümitli Döndü
Şanlıurfa Heyeti Güney Afrikadan Ümitli Döndü

Şanlıurfa Heyeti Güney Afrika'dan Ümitli Döndü

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Güney Afrika’nın Western Cape Eyaleti'nin başkenti ve ülkenin en gelişmiş şehri olan Cape Town ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın tarım ve turizm sektöründe işbirliği yapabileceğini söyledi.

A+A-

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Güney Afrika’nın Western Cape Eyaleti'nin başkenti ve ülkenin en gelişmiş şehri olan Cape Town ile Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın tarım ve turizm sektöründe işbirliği yapabileceğini söyledi.

Vali Güvenç başkanlığında Karacadağ Kalkınma Ajansı heyeti Güney Afrika’ya gezi düzenledi. Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba ile Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Sabri Ertekin’in de aralarında bulunduğu heyet Güney Afrika’nın Cape Town bölgesi ile tarım ve turizm alanında yapılacak işbirliği müjdesi ile döndü.

Çalışma ziyaretinin son gününde ajans heyeti, Güney Afrika’nın tarım ve turizm sektöründe lider şehri Cape Town’un Belediye Başkanı Patricia de Lille ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Vali Güvenç, GAP bölgesi ile ilgili detaylı bilgi verdi. Bölgenin tarım ve turizm alanındaki zenginliklerinden bahseden Güvenç, GAP Bölgesi'nin, Türkiye’nin sulanabilir topraklarının yüzde 20’sine sahip olduğunun altını çizdi. Ziyarette GAP’la ilgili bilgileri aktaran Güvenç, “Bölgemiz, 2 milyon hektarlık tarımsal alanı ile başta pamuk ve hububat olmak üzere Türkiye tarım sektöründe çok önemli bir konumda. Ülkemizin uyguladığı dünyanın en büyük entegre bölge kalkınma projelerinden biri olan GAP ile Bölgemizde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali inşa ediliyor.” dedi.

“Kutsal kitaplarda yer alan bölgemize her yıl dünya genelinde yüz binlerce turist gelmekte” diyerek turizm değerlerini özetleyen Güvenç, son zamanların ilgi odağı olan Göbeklitepe’ye de değinmeden geçmedi. Güvenç, “Şanlıurfa’da son dönemde bulunan Göbeklitepe, dünyadaki bilinen gerçekleri tümden değiştirmiş olup dünyadaki ilk tapınak olmak özelliğini taşımakta.” ifadelerine yer verdi.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki benzerlikler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Cape Town arasında da bulunduğunu kaydetti. Cape Town’ın Afrika’nın en verimli arazilerine sahip bir bölge olduğunu dile getiren Güvenç, bölgenin başta üzüm olmak üzere kuru meyvede dünyanın önemli ihracatçıları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Turizm ve tarım alanında işbirliğine hazır olduklarını aktaran Güvenç, konuşmalarını söyle tamamladı: “Modern tarımla verimli toprakların işlendiğini gördük. Cape Town; Masa Dağı, Ümit Burnu, Hint ve Atlas Okyanusları ile dünya genelinde turist çekmekte. Bölgemiz ile Cape Town tarım ve turizm alanlarından işbirliği yaparak deneyimlerini paylaşabilir. İleriki dönemde teknik düzeyde ve işadamları heyetleri arasında görüşmeler gerçekleştirerek ilişkilerimiz geliştirmek isteriz.”

Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille ise, Türkiye’nin Güney Afrika’nın yeni pazarlara açılması için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. İşbirliği ile birlikte kazanılacağının vurgusunu yapan Lille, son dönemde yoğun bir şekilde Türk iş adamları heyetleri ile görüşmeler yaptığını anlattı.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.