Küçük yaşlarda başladığı sigaradan 20 yıldır kurtulmayı deneyen Şen, bugüne kadar başarılı olamamış. Her defasında iradesine yenilen Şen, tekrar başlamış. Kapalı mekânlarda sigara yasağı uygulaması, Zafer Şen için de fırsata dönüştü ve tedavi olmaya karar verdi. Arkadaşlarının tavsiyesi üzerine Sivas'a gelen Şen, Numune Hastanesi Sigarayı Bıraktırma Polikliniği'ne başvurdu.
Bu illetten 20 yıldır kurtulamadığını anlatan Zafer Şen, bu defa kararlı olduğunu söyledi.
Şen, kendisinin yanı sıra çocuklarının da sigaradan zarar gördüğünü ifade etti.
Kapalı mekânlarda uygulanan yasakla birlikte tedavi için gelenlerin sayısında yüzde 40 artış olduğunu belirten Sivas Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Şemsettin Sak da polikliniğine başvuran hastalara, sigarayı bırakmaları için verdiği eğitimin ardından sadece 1 defaya mahsus ABD'den getirilen bir ilaç karışımıyla elde ettiği tek dozluk aşıyı uyguladığını belirtti.
Tiryakilerin ömür boyu servet ödediğini vurgulayan Sak, "Sigarayı bırakmak isteyen kişi öncelikle kararını verecek. Ardından tıbbi tedavi yardımıyla sigarayı bırakmayacak kişi olmadığını düşünüyorum." dedi.
Hastalara uyguladığı ilacın hiçbir yan etkisinin olmadığını ifade eden Sak, "Bu ilaç vücuttaki zehirlenmeye karşı kullanılan bir ilaçtır. FDA (Amerikan İlaç Dairesi) müsaadesi olan, Amerika'da kullanılan ilaçtır. Kişinin iradesini kullanması ve ilaç sayesinde buraya gelen hastaların yüzde 80'i sigaradan kurtuluyor." şeklinde konuştu.
Sigara içenlerin aynı esrar içenler gibi bağımlı hale geldiğini belirten Sak, sigara kullanımıyla ilgili çok yanlış bilgilerin olduğunu kaydetti.
Sak, "Sigara benim en büyük arkadaşım, en büyük dostum ve can sıkıntımı gideriyor' diyenler var. Bunların hepsi yanlış. Sigara strese girmenin en büyük nedenidir." diye konuştu.
Sak, istendiği takdirde dünyada sigarayı bırakmayacak tek bir kişinin bile olmayacağını sözlerine ekledi.
(CİHAN)