Çiftçi, Tane Kaybından 5 Milyon Lira Zarar Etti!

Nevşehir’de geçen yıl biçerdöverle yapılan tarla bitkisi hasadında tane-ürün kayıp oranı ortalama yüzde 1,6 olarak gerçekleştiği ve bunun sonucunda da il ekonomisinin ve çiftçinin maddi kaybının 4 milyon 944 bin liraya ulaştığı bildirildi.

Nevşehir’de geçen yıl biçerdöverle yapılan tarla bitkisi hasadında tane-ürün kayıp oranı ortalama yüzde 1,6 olarak gerçekleştiği ve bunun sonucunda da il ekonomisinin ve çiftçinin maddi kaybının 4 milyon 944 bin liraya ulaştığı bildirildi.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, şehirde 2013 yılı hububat hasadının başlaması ile biçerdöver kontrolleri hız kazandı. Kontrollerle, çiftçilerin büyük emek, zaman ve masrafla ürettikleri tarla bitkilerinin (buğday, arpa, çavdar, yulaf, nohut, mercimek, ayçiçeği gibi) zamanında, en az tane ve sap kaybı ile tekniğine uygun biçilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amaçlanıyor.

Yapılan hesaplamalar ülke genelinde tane kaybını yüzde 1 oranında azaltmakla sıfır 40 ila 60 arasında biçerdöver alınabildiğini gösteriyor. Türkiye'de her yıl ortalama 25 milyon ton ürün biçerdöverle hasat ediliyor. Bu durumda sadece yüzde 1 tane kaybının azalmasıyla 250 bin ton ürünün toprakta kaybolması önlenecek. Nevşehir’de ise 2012-2013 yılı itibariyle yaklaşık 211 bin 444 hektar alanda tarla bitkisi ekildi. Bunun yaklaşık yüzde 95’inin biçerdöver ile hasadının yapılması bekleniyor. Geçen yıl Nevşehir’de biçerdöverle yapılan tarla bitkisi hasadında tane-ürün kayıp oranı ortalama yüzde 1,6 olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda il ekonomisinin ve çiftçinin maddi kaybı 4 milyon 944 bin liraya ulaştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “2013 yılı biçerdöverle ürün hasadında kontrol hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin uygulama talimatı” uyarınca bu yıl hububat hasat döneminde biçerdöverler sürekli olarak kontrol edilecek.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile biçerdöver operatör eğitimi kursları açıldı ve başarılı olanlara belgeleri verildi. Yapılan kontrollerde dane kaybına yol açarak biçim yapan, yangın söndürme cihazı bulunmayan ve belgesiz biçim yapan operatörlere her bir kusur için 182 lira ceza kesilecek. Hasat döneminde operatörlerin hem kursta öğrendiklerini uygulayıp uygulamadığını kontrol edecek, hem de belgesiz operatörler hasattan men edilecek.

Nevşehir merkez, Gülşehir, Ürgüp, Avanos, Kozaklı ve Derinkuyu’da oluşturulan 6 ekipte 42 teknik eleman ile kontroller yapılmaya başlandı. Dane kaybının Bakanlıkça belirlenen değerlerin altında olması ve en aza düşürülmesi amacı ile kontroller sıkı bir biçimde devam ettiriliyor.
İl Müdürlüğü ekipleri biçerdöver kontrolörleri hasat döneminde biçerdöverlerin bakım ve ayarlarının tam yapılıp yapılmadığını da kontrol ediyor.

İl genelinde hasat yapan biçerdöverlerin dane ve sap kayıplarını kontrol eden ekipler, hububat hasadı döneminde çiftçilerin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için biçerdöver operatörlerinin belgeli olup olmadığı, yangın söndürme ekipmanlarının olup olmadığı, yardımcı eleman olup olmadığı, biçim yüksekliği, dane döküm durumu, elek ve elevatör, batör, kontrabatör vb. ayarlarının tam olup olmadığı denetliyor. Ortalama verime ilişkin bilgilerle biçerdöver sahibi, operatörü ve tarla sahibi hakkında kişisel bilgiler hasat denetim formuyla kayıt altına alıyor. Ayrıca muhtarlara biçerdöver sahibi ve köy halkı adına sözleşme yapmaları, herhangi bir sorun yaşanması halinde hukuken mağdur olmamaları için uyarıda bulunuluyor. CİHAN