Eğitimde 4+4+4 Sistemini Başarılı Bulan 15 Ülke Türkiyeden Danışmanlık Alıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, bazılarının kabullenmekte zorlandığı 4+4+4 siteminin uygulanması için 15 ülkeye danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, bazılarının kabullenmekte zorlandığı 4+4+4 siteminin uygulanması için 15 ülkeye danışmanlık yaptıklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın, taşradaki il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin uygulamalarını yerinde görmek, bakanlığın yeni çalışma metodlarını anlatmak üzere düzenlediği 'Bölgesel İstişare Toplantıları'ndan biri de Samsun’da yapıldı. İçinde Samsun, Ordu, Amasya, Tokat, Sinop ve Çorum’un bulunduğu 3’üncü bölgedeki il ve ilçe milli eğitim müdürleri Samsun’da bir araya geldi.

Öğretmenevi'nde yapılan istişare toplantısına bakanlıktan katılan Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz, uygulamaya geçişi tartışmalı olan 4+4+4 sisteminin Türkiye’yi eğitimde ileri götüreceğini, bu konuda 15 ülkeye de aynı sistemin uygulanması için danışmanlık yaptıklarını söyledi. Artık dünyanın gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebilen bir eğitim sistemine sahip olduklarını söyleyen Yılmaz, “Bir sistem ne kadar kolay anlaşılabilir ve basit olursa, o uygulamanın başarılı olması yüksek oranda olur. Bu nedenle 4+4+4 bu kolaylığı ve basitliği ifade etmesi açısından çok önemlidir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu sistem bu şekilde uygulanmakta. Bu sistemin bizde başarılı şekilde uygulamaya sokulması, başka ülkelere de rol model oldu. Yaklaşık 15 ülke bizden, başta 4+4+4 olmak üzere mesleki eğitim uygulaması, Fatih Projesi gibi alanlarda bizden danışmanlık alıyor. Biz bunlarla yetinmek istemiyoruz. Uluslararası değerlendirme sonuçlarında 30’uncu sıralarda bulunmamız bizi çok üzüyor. İlerleyen zamanlarda ülkemizin çok daha iyi sırada olacağından çok eminiz, bunun için projeler üretip uygulamaya sokuyoruz.” dedi.

Dünya genelinde gelişmiş ülkelerin, 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine çok öneceden geçtiğini hatırlatan Yılmaz, hatta bununla da yetinmeyen Amerika ve Japonya gibi gelişmiş onlarca ülkenin üniversite eğitiminin de her vatandaş tarafından kolayca alınması için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Uluslararası değerlendirme sonuçlarına göre, Türkiye’nin eğitim durumunun pek iç açıcı olmadığını sözlerine ekleyen Yılmaz, çalışan nüfusun yalnızca yüzde 6’sının lise ve üstü mezunu olmasının büyük dezavantaj olduğunu ifade etti. Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu nedenle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması Türkiye’nin geleceği ve çocuklarımız için çok olumlu olmuştur. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimizin azimli gayretleri sonucunda bu sisteme geçişte büyük denebilecek bir sorunla karşılaşılmamıştır. Bu sistemin ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesinde yapacağı olumlu katkıları hep birlikte göreceğiz.” Açılış konuşmalarının arından, 2 gün sürecek olan bölge istişare toplantısı aynı salonda başladı.


CİHAN