Esenboğada Operasyon

600 BİN LİRALIK KAÇAK ‘DİŞ SUYU’

TOLGA ŞARDAN / MİLLİYET

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin talimatıyla açığa alınan görevlilerin Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü S.I., Esenboğa Havalimanı Gümrük Müdürü T.E. ve Bölge Amiri İ.H. olduğu öğrenildi. Polisin bir depoya yaptığı baskında ele geçirilen yaklaşık 600 bin liralık gümrük kaçağı eşyanın, havalimanı gümrüğündeki resmi kayıtlarda “diş temizleme suyu” olarak göründüğü belirlendi. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan araştırmalarda, Ankara’da Amerikan Pazarı olarak bilinen Kızılay’da ithal ürünlerin satıldığı işyerlerine yurt dışından ürün getirip dağıtan bir firmanın usulsüzlük yaparak gümrük kaçakçılığı yaptığı belirlendi. 

Depoya nakledildi!

Milliyet’in aldığı bilgiye göre; bu tespitlerin ardından Ankara Emniyeti Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi, kaçak olduğu belirlenen ithal mal ve eşyaların, Ankara Esenboğa Havalimanı’na getirilip gümrük işlemleri gerçekleştirildikten sonra bir depoya nakledildiğini saptadı. 

Bunun üzerine polis ekipleri önceki gün Dikmen’de T.A. adlı kişiye ait depoya baskın yaparak kaçak ithal ürünlere el koydu. Yapılan sayımda, 30 bin parça yabancı marka deodorant, jilet, şampuan gibi kozmetik ürünlerin yanı sıra 122 bin adet puro, 10 bin paket sadece havalimanlarındaki vergisiz satış mağazalarında satılan sigaralardan ele geçirildi. Operasyonda, kaçak eşyaların sahiplerinin M.Ü. ve Y.Ü adlı iki işadamı olduğu anlaşıldı. 

El konulan kaçak ürünlerin gümrük kayıtlarında yapılan araştırmada, ithal ürünlerin Dubai’den 4 büyük kargo ile getirildiği ve “diş temizleme suyu” olarak gümrük kayırları hazırlandığı anlaşıldı. Şüphelilerle ilgili 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’na göre gözaltı işlemi yapıldı. Yaklaşık değeri 600 bin lira dolayında olan kaçakçılık olayıyla ilgili gözaltına alınan üç şüpheli sorgularının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.

Açığa alındılar!

Olayın ikinci aşaması Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda başlatıldı. Soruşturmanın ve gümrük kaçakçılığı olayının ortaya çıkması üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, olayda ihmalleri olduğu gerekçesiyle çarşamba günü 3 üst düzey görevliği açığa aldı. Bakan Bülent Tüfenkçi’nin talimatıyla Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölde Müdürü S.I. Gümrük Müdür Yardımcısı ve Esenboğa Havalimanı Gümrük Müdürü T.E ile bölge amiri İ.H. görevden el çektirilerek açığa alındı. Gümrük görevlileriyle ilgili idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi.