Esidef 7 Ülkeden 90 Firmayı İzmir’de Buluşturdu

Ege ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu(ESİDEF), Türkiye, Çin, Burundi, Gabon, Meksika, Rusya, Sırbistan ve Venezüella’dan gelen 90 iş adamını İzmir’de buluşturdu.

Ege ve Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu(ESİDEF), Türkiye, Çin, Burundi, Gabon, Meksika, Rusya, Sırbistan ve Venezüella’dan gelen 90 iş adamını İzmir’de buluşturdu. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) kurucu üyelerinden olan ESİDEF’in Ticaret Forumu ve İkili İş görüşmeleri, Kaya Termal Otel’de yapıldı.

TUSKON’nun organize ettiği, Ekonomi Bakanlığının Koordinasyonunda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle gerçekleşen dünyanın en büyük satın alma organizasyonu olarak nitelendirilen Türkiye – Dünya Ticaret Zirvesi 2013 programı ardından İzmir’de yapılan toplantıda 7 ülke temsilcisi yeni iş fırsatlarına imza attı. İnşaat, tarım, tekstil, gıda, mobilya ve mermer olmak üzere 6 sektörde yapılan uluslararası iş görüşmelerinde hedef olarak ‘Kaybedeni olmayan dünya’ belirlendi.

Dünya Ticaret Köprüsü Programının ardından birçok ülkeyi konuk ettiklerini söyleyen ESİDEF Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Yerkazanoğlu, “Bu organizasyonla hem ticaret yapıyoruz hem de ülkemizi tanıtıyoruz. İnanıyoruz ki, gelen misafirlerimiz bizleri daha yakından tanıyınca hem ticaretimiz artar hem de birlikteliğimiz. Ticarette genelde maalesef, ben kazanayım gerisi ne olursa olsun anlayışı var. Biz öyle düşünmüyoruz. Biz diyoruz ki ‘Kaybeden olmayan dünya’ olsun arzu ediyoruz. Biz kazanırken karşımızdaki de kazansın istiyoruz. Birçok firmamız ihracat yaptığı ülkelerin sayısını artırırken kimileri de ilk defa ihracatın kapılarını araladı. Bu organizasyonunun Türkiye ve KOBİ’lerimiz için ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bu ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Değişen ve gelişen dünya ekonomisinde Türkiye’nin hak ettiği yere bu tür organizasyonların katkı yapacağını inanıyorum.” dedi.

"TÜRK İŞADAMLARINI ÜLKEME DAVET EDİYORUM"

Burundi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sinzohagera Emanuel ise ülkesindeki yatırım imkânlarından bahsetti. İzmirli yatırımcıları ülkesine davet eden Emanuel, şöyle konuştu: “TUSKON vasıtasıyla bir araya gelmiş işadamlarımıza, özellikle bu işadamlarını birararaya getirenlere teşekkür ediyorum. Çünkü birlik güç verir. TUSKON bir köprüdür. Biz de Burundi olarak beklentimiz TUSKON’un gücünden en iyi şekilde faydalanmaktır. Burundi’deki iş hayatını ve fırsatları size anlatmak istiyorum. Birçok sektörde, inşaat sektöründe, şu anda Burundi tekrardan inşa edilme aşamasında. Sanırım Türk inşaatçıların oradaki bu sektörde şanslı olacaktır. Enerji sektöründe de fırsatlar var. Mineral konusunda da fırsatlar söz konusu. Ayrıca İzmir tarım konusunda da büyük tecrübesi olan bir şehir. Türk tarımcıları da Burundi de büyük fırsatlardan istifade edebilirler. Aynı zamanda İzmir turizm şehri. Burundi sizin için turizm fırsatları olan bir şehir. Burundi’nin yeri, Tanzanya, Ruanda ve Kongo’nun ortasında olan bir ülke. Tanganika gölü var, dört ülke arasında paylaşılıyor. Burundi, Kongo, Tanzanya. Göl şu anda boş, geliştirilmeyi bekliyor.”

BURUNDİ’DE BİR ŞİRKET 4 SAATTE KURULUYOR

Ülkesinin adeta fırsatlar ülkesi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sinzohagera Emanuel, “Türk işadamlarını ülkeme davet ediyorum. Yatırımı, gelişme için düğmeye basma olarak görüyoruz. Burundi'de bir gelişim ajansı kurduk. Burundi’de bir şirket kurmanız dört saatinizi alıyor. Dört saat içinde şirketinizi kurabilir, bütün dökümanlarınızı elde edebilirsiniz. Yatırım sırasında vergi için önemli kurallar değiştirildi. Sürekli yatırım geliştirmeye yönelik. Yani bir gelişim havası var. iş havası olarak gelişen bir hava var. Size olan mesajımı bitirmek için, tüm Burundi işadamlarına Türk işadamlarıyla işbirliği yapmaları için buraya davet edeceğim. Bu değişim fırsatlarından yararlanmak için ve onların bilgilerini geliştirmek için. Aynı zamanda ben bu çağrıyı bütün Afrikalılara yapıyorum. Bilgilerini ve tecrübelerini Türklerle paylaşmalarını istiyorum. Şu anda Dünya bir köy kadardır. Bundan birlikte faydalanabiliriz." çağrısında bulundu.

"TÜRKİYE VE RUSYA İKİ DOST ÜLKEDİR"

İzmirlileri Türkçe selamlayarak sözlerine başlayan Rusya Enerji ve Savunma Bakan Yardımcısı Dimitri Tolmaçov ise “Böyle bir fırsat verdiğiniz için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Rusya ve Türk ekonomisinin devamı, bölgedeki işbirliğiyle güçlenerek artacaktır. Biz Staropol bölgesini temsil ediyoruz. Bizim bölgeler arasında yükselecek olan ekonomik ilişkilerimiz bu sayede daha da ileriye gidecektir. Son beş yıl içinde ticari ilişkilerimiz 4 kat artarak 120 milyon euro’ya ulaşmıştır. 400 milyon nüfusuyla Rusya ve Türkiye birbirine çok bağlı iki ülkedir.” ifadesini kullandı.

Daha sonra plaket törenine geçildi. Konuk ülke temsilcilerine verilen plaketlerin ardından işadamları ikili görüşmelere geçti. CİHAN