Kaplanlar Ayakkabı ve Halil Zeyno Mağazaları Genel Koordinatörü Esat Şentürk, erkek ayakkabıda önemli konumda yer alan Adana'da üretim yapan bir firma olarak 15–17 Haziran tarihlerindeki TUSKON Dünya Ticaret Zirvesi organizasyonuna katılacaklarını söyledi. Şentürk, Bonzai, Espino, Turko Sport markaları ile özel koleksiyonlarını dünya pazarına açmayı hedeflediklerini kaydetti.
Şentürk, yaptığı açıklamada, TUSKON'un İstanbul'da haziran ayı içerisinde düzenleyeceği Dünya Ticaret Zirvesi programını Afrika, Balkanlar, Ortaasya, Arap ülkeleri ile Avrupa'ya açılmak için fırsat olarak değerlendirdiklerini vurguladı. Halil Zeyno Ayakkabı ve Çanta mağazaları ile son zamanlarda yurt içinde yatırımlar yaparak atağa kalktıklarını belirten Şentürk, bu mağazaları yurt dışında yaymayı hedeflediklerini bildirdi. Uzun zamandır farklı ülkelerden temsilcilerle görüştüklerini dile getiren Şentürk, sektördeki sıkıntıların aşılabilmesi ve dünya çapındaki rakiplerle rekabet edebilmek için marka oluşturmanın şart olduğunu ifade etti.
61 milyar dolarlık dünya ayakkabı ticaretinde Türkiye'nin 1 milyar dolarlık paya sahip olduğunu bu payın 7–8 milyar dolar seviyelerine çıkarılması gerektiğini dile getiren Şentürk, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinin haksız rekabete dayalı ithalatın, ülkedeki ayakkabı sektörünü derinden etkileyerek sıkıntıya soktuğunu vurguladı.
Şentürk şöyle konuştu: "En fazla Uzakdoğu'dan yapılan ithalat sektörü zor duruma itiyor. Ayakkabı sektöründeki yerimizi korumaya çalışmanın yanı sıra yerimizi daha iyi yerlere getirebilmek için de çaba gösteriyoruz. Sektördeki sıkıntıları aşabilmemiz ve dünya piyasalarındaki rekabetimizi artırabilmemiz için marka oluşturmak şart. Bu konuda üreticiden halka görev düşüyor. Ancak bu konuda halkımızdan yabancı ürünlere para vermektense yerli ve kaliteli ürünleri alarak Türkiye markasının yaratılması konusunda yardım bekliyoruz."
Şentürk, son yıllarda gençlerin lastik spor ayakkabı takıntısından vazgeçip yeniden kundura tipi ve deri ayakkabılara dönüşünün başladığını, bunun da sektörün geleceği açısından sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.