'Uluslararası Karakeçili Şenlikleri'nin 12.'si bugün Siverek'e bağlı Karakeçi Köyü'nde, yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Şenlikler kapsamında, aşiret mensubu genç kızların, altınlarla süslenmiş yöresel kıyafetlerden oluşan defilesi beğeni topladı.
Siverek Kaymakamı Kemal Yıldız, şenliklerin insanlar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak amacıyla geleneksel hale getirildiğini söyledi. Yıldız, "Buradaki amaç, geçmiş mirası gelecek nesillere bırakmaktır. Bu şenlikleri, gelecek nesillere kültür mirası olarak bırakmayı hedefliyoruz." dedi.
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taciser Onuk ise Karakeçili Aşireti'nin, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasındaki çabalarına dikkat çekti. 14 yıl önce Doç. Dr. Feriha Akpınarlı'yla, bölgede Karakeçili Aşireti üzerine bir araştırma yaptıklarını hatırlatan Onuk, şöyle dedi:
''Karakeçililerle ilgili el sanatlarının varlığını tespit ettik. Bu konuda sergiler açtık. Daha sonra zamanın valisi, kaymakamlarıyla şenlik düzenlemeye başladık. Bugün bu şenliklerin 12.'sini hep beraber kutluyoruz. Şenliklerimiz, birlik ve beraberliğimize katkıda bulunacak.''
Konuşmaların ardından höyükten bayrak alma ve halat çekme yarışması düzenlendi. Yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verilirken, son olarak şenlik kapsamında aşiret mensubu genç kızlar tarafından yöresel kıyafetlerin sergilendiği defile yapıldı. Kollarında ve boyunlarında takılı bol altınlar ve rengarenk yöresel kıyafetleri ile sahneye çıkan aşiret kızlarının sergilediği performansı dikkat çekti.
Şenlikler kapsamında köye gelen Malatya Belediyesi Mehteran Takımı ile Siverek Belediyesi Müzik Korosu'nun konseri de ilgiyle izlendi. Şenliğe Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, Siverek Karakeçililer Dernek Başkanı Hasan Suyun, 107. Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Fatih Övünç, farklı üniversitelerden akademisyenler, askeri yetkililer ve vatandaşlar katıldı.
Geçmişleri, Oğuzların en eski boylarından olan Kayı boyuna dayanan Karakeçililer, Söğüt'teki Ertuğrul Gazi Türbesi'nde anma törenleri düzenlemeleriyle tanınıyor. Yıllar boyu Anadolu'nun çeşitli yörelerine yayılan Karakeçililerin bir kısmı 16. yüzyılda yerleştikleri Siverek civarında yaklaşık 30 köy ve mezrada yaşıyor.