Köpükten Arı Kovanı Yaptı, İkinci Fabrikayı Yüzde 40 Hibeyle Açtı

Dünya Dekor ve Ambalaj Sanayi, köpükten ürettiği arı kovanı sayesinde ikinci fabrikayı devletten yüzde 40 hibe alarak açtı. 5 milyon lirayı bulan ve...

Dünya Dekor ve Ambalaj Sanayi, köpükten ürettiği arı kovanı sayesinde ikinci fabrikayı devletten yüzde 40 hibe alarak açtı. 5 milyon lirayı bulan ve kriz ortamında yükselen fabrikada TÜBİTAK destekli ürünler üretilecek. Çukurova Bölgesi'nde 12. başarılı firma olan firma, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından da destekleniyor.

Dünya Dekor, 2001 yılında polistrenden mamul ürünlerin uygulamasını yaparak sektöre girdi. 2004 yılına kadar yaptığı çalışmalarla dekorasyon sektöründe kendini geliştirerek devam etti. Kartonpiyer, asma tavan, tavan kaplamaları, dış cephe süslemeleri ve yalıtım malzemeleri gibi dekoratif yapı malzemeleri ile televizyon, beyaz eşya, cam mamülleri gibi birçok ürünün ambalajında kullanılan köpük muhafazaları ihtiyacını karşılıyor. Geliştirdiği köpükten arı kovanı sayesinde de arıcılık sektörünede tanınır hale geldi.

Dünya Dekor ve Ambalaj Sanayi Genel Müdürü Bülent Kunt, Ar-ge çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Kurduğumuz firma ile yurt dışındaki model, desen ve çizgileri Türk insanının ihtiyaç ve normlarına göre değiştirerek hizmetle sunduk. Böylelikle hem kaliteli hem de hızlı hizmet verme imkanımız oldu. Ambalaj sektöründe büyük önem arzeden köpük mamüllerini üretiyor, işliyor ve nihai ürün olarak pazara sunuyoruz."

İç cephe ürünlerinde pazarın küçüldüğünü ancak dış cephe ürünlerinde pazarın büyüdüğünü anlatan Kunt, "Bizim avantajımız bu ürünleri Türkiye'de entegre olarak üreten birkaç firmadan biri olmamız. Yani köpüğü tamamen kendimiz üretiyoruz. Bunu yapabilen Türkiye'de birkaç firma var. Ambalaj müşeri grubumuz içerisinde özellikle beyaz eşya sanayicisinin tedarikçisi konumundayız. Edirne'den Kars'a, Hakkari' den Muğla'ya kadar sektördeki her firma bizi bilir." şeklinde konuştu.

KRİZ ORTAMINDA 5 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPTI

Dünya Dekor ve Ambalaj Sanayi Genel Müdürü Bülent Kunt, ikinci fabrikalarını ekonomik krizin hissedilmeye başladığı 2008'in son çeyreğinde üretime geçirdiklerini ve kriz boyunca yatırıma devam ettiklerini söyledi. Kunt, "Krize daha güvenli girmiş olduk. Yeni yatırım bize krizin şartlarından kurunmak adına güç verdi. 5 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 9 bin metrekare alan üzerine yayılan ikinci fabrikamız 5 milyon dolara mal oldu." dedi. Yeni tesislerinde polistrenli straforla ilgili dekoratif yapı malzemeleri ürettiklerini anlatan Kunt, "Üretim kapasitelerini yüzde 100 oranında arttı. Yeni fabrikamızda da tarım sektörüne yönelik fide violü, polistrenden dekoratif yapı malzemeleri, kompozit paneller ve polistrenden arı kovanları üretiyoruz. Tabi yelpazeye yeni ürünler ve modeller de ekledik." ifadesini kullandı.

KÖPÜKTEN ARI KOVANI

Köpükten yapılan arı kovanında bir çok özellik bulunduğunu anlatan Kunt, "Bunlardan en önemlisi de ısı yalıtım özelliği. Arılar için en uygun kovan sıcaklığı 23 - 25 daraca. Arılar soğuk günlerde bu sıcaklığı bal yiyerek sağladıkları enerjiden temin ederler. Havaların ani ısınıp soğuması arılar için çeşitli hastalıklara neden olur. Bu koşullarda, bir arı kolonisinde kovan içi sıcaklığın düzenli olarak sağlanabilmesi halinde arıların yaşamı rahatlar, buna bağlı olarak da yavru geliştirme hızı ve bal veriminde artış olur." şeklinde anlattı.

Bu doğrultuda kovan ürettiklerine dikkat çeken Kunt, şunları kaydetti: "Kullanılan malzemeler arı biyolojisine uygundur. İşçilik ve montajı kolaydır. Uzun ömürlüdür, paslanmaz ve çürümez özelliği vardır. Yüksek bal verimi sağlar. Taşıma kolaylığı sağlar. Ülkemizdeki arıcıların sık sık yer değiştirdikleri düşünülürse, Köpük kovanlarının hafifliğinden dolayı yükleme ve indirme kolaylığı göz ardı edilemez. Isı yalıtım özelliğinden dolayı arıcıların kışlatma dönemine uğradıkları koloni kayıpları en aza inmektedir." (CİHAN)