Laodikya Unesco Dünya Mirası Geçici Listesine Alındı (Özel)

Denizli'deki Laodikya antik kentinin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kentin UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını bildirdi.

Denizli'deki Laodikya antik kentinin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kentin UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını bildirdi. Bunun, “Artık sizi kabul ettik.” demek olduğunu söyleyen Şimşek, “Bundan sonra alan yönetimi gibi çeşitli düzenlemeler var. 'Onları yaptığınızda sizi kalıcı hale getireceğiz.' demektir.” şeklinde konuştu.

Listeye girmelerinden dolayı çok büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Şimşek, “Laodikya, antik dönemde çok önemli bir kent. Bir metropol, ticaret, sanat ve kültür kenti. Yerleşimiyle, planıyla, devasa yapılarıyla çok önemli. Hristiyanlar için İncil’de adı geçen bir kent olması dolayısıyla da böyle bir listeyi hakediyordu zaten. Kazı başkanı ve ekibim olarak Denizli ve Türkiye için çok mutlu oldum. Bundan sonra daha çok işimiz var. UNESCO’nun internet adresinde kentimizin adı bulunuyor. Böyle bir kentte kazı yapmak, bizim için büyük bir onurdur. Yılmadan, bıkmadan çalışacağız.” dedi.

LAODİKYA ANTİK KENTİ

İzmir'deki Efes'ten sonra Anadolu'nun en büyük ve en önemli antik kenti olan Laodikya (Laodikeia),Denizli ilinin 6 kilometre doğusunda, Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köyleri sınırları içinde kalan Çürüksu (Lykos) Vadisi'nin en büyük ve en önemli antik kenti olarak biliniyor.

LAODİKYA'NIN YAPILARI

Büyük Tiyatro: Antik kentin kuzeydoğu tarafında, Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak Roma inşa tarzında yapılmış. Scene'si tamamen yıkılmış olup cavea ve orkestrası oldukça sağlam durumdadır. Yaklaşık 20 bin kişilik.

Küçük Tiyatro: Büyük tiyatronun 300 metre kadar kuzeybatısında yer alıyor. Grek tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak, Roma tarzında inşa edilmiş. Scene'si tamamen yıkılmış olup, cavea ve orkestrasında da bozulmalar mevcut. Yaklaşık 15 bin kişi alabilecek büyüklükte.
Stadyum ve Gimnazyum: Kentin güneybatısında, doğu-batı doğrultusunda uzanıyor. Stadyumun ek yapıları ile gimnazyum bir bütünlük teşkil edecek şekilde yapılmış. MS 79 yıllarında yapılan stadyumun uzunluğu 350 metre, genişliği 60 metre. Amfiteatr şeklinde yapılmış olan yapının, 24 oturma basamak sırası bulunuyor. Büyük bölümü tahrip olmuş. MS 2. yüzyılda yapılan jimnazyum Proconsul Gargilius Antioius tarafından inşa ettirilerek imparator Hadrianus ve eşi Sabina'ya ithaf edildiğine dair yazıt bulunmuş.

Anıtsal Çeşme: Kentin ana caddesi ile ara caddesi köşesinde yer alıyor. Roma dönemi yapısıdır. İki cepheli olarak yapılmış havuz ve nişleri bulunuyor. Bizans zamanında onarım görmüş.

Meclis Binası: Kentin güneybatısında. Dikdörtgen planlı olan anıtsal yapı, doğu-batı yönünde uzanıyor. Ana giriş doğu cephesinde.

Zeus Tapınağı: Antik Laodikeia kentinin sütunlu caddesinin doğu kesiminde, küçük tiyatro ile Nymphaeum arasında bulunuyor.

Büyük Kilise: Sütunlu caddenin güneyinde caddeye bitişik olarak inşa edilmiş. Sadece taşıyıcı bölümlerinden bir kısmı ayakta kalmış. CİHAN