Sahte raporlarla sağlıklı bebeklere gelişiminin yavaş ilerlediği yönünde sahte rapor düzenlenerek yüksek maliyetli özel mamaları reçetelendirerek, devletin zarara uğratıldığı iddiasıyla Adıyaman merkezli olarak 3 kentte düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 13 şüpheliden 6'sı tutuklandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı müfettişleri, Adıyaman kent merkezi ve Kahta İlçesi'nde, sinir sistemi gelişim bozukluğu bulunan bebeklere verilen özel mamaların yoğun kullanıldığını ve bazı bebeklere 1 ay içerisinde reçete ile onlarca kutu mama yazıldığını belirledi. Yüksek maliyetli mamaların çok kullanılmasından şüphelenen müfettişler, yaptıkları incelemelerde bazıları sağlıklı olan bebeklere sahte raporlar düzenlendiği ve kasıtlı olarak yazılan reçetelerle devletin zarara uğratıldığını saptadı ve Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu ardından Adıyaman Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Mama yazılan bebeklerin ailelerini takibe alan polis, reçetelerin büyük bölümünün aynı doktor tarafından yazıldığını belirledi. Yaklaşık 6 ay süren takip sırasında polis, 13 kişiden oluşan şebekenin; ilaç firması, eczacı ve doktor işbirliği ile bilinçli şekilde birçok bebeğe devlete maliyeti ayda 500 TL'yi bulan mamaların verildiğini saptadı.
Polis, geçen hafta içerisinde savcılıktan alınan izin ile şebeke üyelerinin yakalanması için operasyon başlattı. Adıyaman, Gaziantep, Malatya ile Kahta İlçesi'nde eş zamanlı olarak düzenlenen baskınlarda; aralarında doktor, eczacı, ilaç mümessillerinin de bulunduğu 13 kişi gözaltına aldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde yapılan sorgulamalarının ardından 13 kişi, 'Suç işlemek için teşekkül oluşturmak', 'Dolandırıcılık' ve 'Görevi kötüye kullanmak' suçlarından adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan şüphelilerden 3'ü ifadelerinin alınması ardından salıverilirken, 10 kişi ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 10 şüpheliden 4'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken; Dr. Murat Cengiz, Eczacı Bilal Yılancı, ilaç mümessili Ayşegül Yıldırım, ilaç mümessili Müzeyyen Atılgan, Zeynal Özbek ve Mehmet Cihan Akbilek ise tutuklandı!