zihinsel Engelliler Mehter Takımı ceddin Deden, Neslin Baban Marşı İle Coşturuyor

Bursa Zihinsel ve Ruhsal Engelliler Derneği (ZEDEM), İş-Kur desteği ile zihinsel ve bedensel engellilerden oluşan mehter takımı kurdu. 25 kişiden oluşan mehter takımı yaklaşık 6 ay sürecek eğitimin 3 aylık bölümünü tamamladı. Bursa'nın tanınmış m

Bursa'nın tanınmış mehtercilerinden Münir Akyıl (Mehterci Dede) ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı öğretmenlerinden Ertan İrevül'den eğitim alan engelliler mehter takımı, ezberlediği 14 marşı profesyonelleri aratmayacak bir performans ile sergiliyor. 'Ceddin deden, neslin baban', 'Fetih marşı' gibi marşları büyük bir ustalıkla seslendiren engelliler izleyenlerden alkış oluyor. Altı Nokta Körler Derneği'nde çalışmalarını sürdüren zihinsel engelliler mehter takımı, 6 aylık çalışmanın ardından yurt içi ve dışında etkinliklere katılacak.

ZEDEM Başkanı Nejat Gürlük, zihinsel engellileri sosyalleştirmek, kapandıkları evlerden kurtarmak ve öz güvenlerini sağlamak amacıyla çeşitli projeler geliştirdiklerini söyledi. Derneğin İş-Kur ile ikinci projeyi hayata geçirdiğini anlatan Nejat Gürlük, "Daha önce bulaşık yıkama ve temizlik projesi hazırladık. Bununla bir kısım çocukları işlere yerleştirdik. Maalesef zihinsel engellileri kimse işe almıyor. Bundan dolayı bu projeyi hayata geçirdik. Hem milli değerlerimizi çocuklara öğretelim, hem de evlerden çıkaralım istedik." dedi.

Mehter takımının İş-Kur destekli 6 aylık bir proje olduğunu belirten Başkan Gürlük, şunları söyledi: "Bu kapsamda öğrenciler İş-Kur'dan günlük 15 TL harçlık alıyor. Öğle yemeğini Bursa Valiliği veriyor. Normalde 25 kişilik bir kadro olmasına rağmen gönüllü 12 kişi de katılınca sayı 30'u geçti. 3 ayı geride bıraktık. Öğrencilerimiz 14 marşı en güzel şekilde seslendirebiliyor."

Elini davula sürmemiş öğrencilerin profesyonel çalgıcı olduğunu anlatan Gürlük, "Bu ekip dünyanın ilk zihinsel engelli mehter takımı. Çalışmalarımız çok iyi gidiyor ve diğer ülkelere dahi örnek teşkil ediyoruz. Şu anda Japonya'dan dahi teklif geldi. Japon konsolosluğu yetkilileri dünyada bir ilk olan zihinsel engelliler mehter takımını incelemek için Bursa'ya geldi." şeklinde konuştu.

"MEHTER TAKIMI DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR"

Mehter takımının eğitim programını ve yaptıklarını anlatan Nejat Gürlük, şunları kaydetti: "Bu çalışmanı programını Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'nün modüler sistemine soktuk. Bunu eğitim programı olarak yapıyoruz. Rehabilitasyon merkezlerinin programı kapsamında ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenciler takımı ve çalışmaları inceledi. Aralarında Meksikalı, Tayvanlı, Polonya ve Afrikalı olan yaklaşık 20 öğrenci çalışmaları büyük bir merakla inceleyerek kendi ülkelerinde de uygulama adına notlar aldılar."

"EĞİTİM MEHTERCİ DEDE'DEN"

Zihinsel engelliler mehter takımının eğitimini sürdüren Münir Akyıl (Mehterci Dede) ise yaklaşık 40 yıldır bu işle meşgul olduğunu belirtti.

Akyıl, ZEDEM Başkanı Nejat Gürlük'ten gelen teklif üzerine engelliler mehter takımını çalıştırmaya başladığını anlattı. ZEDEM üyesi ailelere haber verilerek mehterde yer alacak kişilerin belirlendiğine işaret eden Akyıl, "Bu proje ile özürlü gençlerimize güven sağlamak ve aynı zamanda bir terapi ve tedavi şekli olan müzik ile onların sağlıklarına katkıda bulunmak istiyoruz. Diğer bir neden ise öğrendikleri enstrümanlarını kazanca çevirmek ve istihdama çevirmek ve onların hayata atılmalarını sağlamak." diye konuştu.

Eğitimin 6 ay süreceğini bildiren Akyıl, sözlerini şöyle tamamladı: "Mehter takımlarında bayan olmaz. Bizim takımda bulunan 3 bayan zihinsel engelli olduğu için bunları daha çok marşlara eşlik etmeleri için aldık. Özellikle bunlara mehter kıyafeti giydirmedik, bu kızlarımıza otantik kıyafet giydirerek marşlara eşlik etmelerini sağladık."