21 Ağustos 2026
Altın 7030
BIST 14396.54
Dolar 48.0624
Euro 56.2426
Sterlin 65.6259
Ankara 19°C

Şeyh Said, Diyarbakır'da Anıldı!!

Şeyh Said, Diyarbakır'da Anıldı!!
Şeyh Said Konferansı'nda dedesini anlatan eski milletvekili Abdullilah Fırat, gözyaşlarına hakim olamadı.
Şeyh Said Konferansı'nda dedesini anlatan eski milletvekili Abdullah Fırat, gözyaşlarına hakim olamadı. Diyarbakır Dicle Fırat Diyalog Grubu tarafından düzenlenen Şeyh Said Konferansı, Kaplan Düğün Salonu'nda yapıldı. Kadınların da büyük ilgi gösterdiği konferansta konuşmacılar Kürtçe konuştu. İlk konuşmayı bölgenin kanaat önderlerinden Süleyman Kurşun yaptı. Şeyh Said'in haklı bir mücadele verdiğini savunan Kurşun, "Şeyh Sait mahkemede yargılanırken hakime 'eskiden şeriat vardı; şimdi kalmadı. Şeriat olmadığı yerde size de güvenim kalmadı o yüzden isyanımız vacip oldu' diyerek haklılığını ortaya koymuştur." iddiasında bulundu.

Şeyh Said'in torunu siyasetçi Abdullilah Fırat ise dedesini gözyaşlarıyla anlattı. Şeyh Said'in tarihe mal olduğunu belirten Fırat, bir milletin ancak din, dil, örf ve adetiyle millet olabileceğini anlattı. Fırat, "Bunlar olmayınca millet olmaktan çıkar, ADB gibi kökeni bilmeyen olmayan bir millet olur. Kürt milleti büyük insanlar yetiştirdi. Mezopotamya peygamberler diyarıdır. Kürt milleti sadık, dindar bir millettir. Zilyet ve esareti kabul etmez. Kürtlerin en büyük şansızlığı şu oldu; Yaşadıkları bölgede komşuları hep zalim hükümdarlardı." diye konuştu.

Şeyh Said'in hem anne ve hem de baba tarafının Seyid olduğunu ve bu yüzden septi unvanı olduğunu anlatan Fırat, dedesinin bölgede büyük dini hizmetler yerine getirdiğini söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir