1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Sinema ve tiyatro sanatçısı METİN SEREZLİ ANISINA...
Sinema ve tiyatro sanatçısı METİN SEREZLİ ANISINA...

Sinema ve tiyatro sanatçısı METİN SEREZLİ ANISINA...

Kariyerine çok sayıda tiyatro oyunu ile 50'ye yakın film sığdıran, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Metin Serezli, sanat hayatı boyunca birçok ödüle layık görüldü.

A+A-

Metin Serezli, 12 Ocak 1934'te İstanbul'da dünyaya geldi.

Atatürk Lisesi'ndeki eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 2 sene okudu. Aynı üniversitenin İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitiren sanatçı, daha sonra Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden de mezun oldu.

Usta sanatçı, gazetecilik okuduğu yıllarda "VATAN" ve "TAN" gibi çeşitli gazetelerde yazarlık yaptı, tiyatro eleştirileri kaleme aldı.

İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu'nda 1954'te ilk kez amatör tiyatro serüvenine adım atan Serezli, 1955'te "Papaz Kaçtı" eseriyle profesyonel oyunculuğa başladığı Dormen Tiyatrosu'nda 15 yıl çalıştı.

Altan Erbulak ile Çevre Tiyatrosunu kurdu

Almanya'da üniversiteler arası tiyatro festivallerine katılan Metin Serezli, 1954'te Almanya Erlangen Tiyatro Festivali'nde "Yarın Başka Olacak" oyunuyla üçüncülüğe layık görüldü.

Yönetmenliğini Avni Dilligil'in üstlendiği, Necati Cumalı'nın "Boş Beşik" tiyatro oyunuyla da 1955'te aynı festivalde birincilik ödülünü aldı. Sanatçı 1969'da ise "En İyi Tiyatro Yönetmeni" ödülünü kazandı.

Metin Serezli, oyuncu ve karikatürist Altan Erbulak ile 1971'de Çevre Tiyatrosunu kurdu. Bu süreçte 28 oyun oynayan usta sanatçı, 5 müzikal yönetti.

İlk evliliğini 1957'de oyuncu Nisa Serezli ile yapan sanatçı, 1966'da eşinden ayrıldı.

İkinci eşi Nevra Serezli ile 1968'de tiyatro sahnesinde evlenen usta oyuncunun Murat ve Selim adını verdiği iki oğlu oldu.

Afife Tiyatro Ödülleri'nde ödüle layık görüldü

Başarılı sanatçı, 1998'de "2. Afife Tiyatro Ödülleri"nde, Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu ödülüne layık görüldü.

Serezli, 200 radyo oyununda oyuncu ve yönetmenlik görevi üstlendi, 50 kadar filmde rol aldı, televizyon dizilerinde oyunculuk yaptı. Sanatçı, "Çağrı", "Silahlara Veda", "Sihirli Annem", "Tatar Ranmazan Sürgünde" ile "Hanımın Çiftliği"nin de aralarında yer aldığı çok sayıda yapımda da dublaj sanatçısı olarak yer aldı.

Usta oyuncu, akciğer kanseri nedeniyle 10 Mart 2013'te yaşamını yitirdi. Serezli'nin cenazesi İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Usta sanatçının rol aldığı yapımlardan bazıları şöyle:

"Sensiz Yıllar", "Bozuk Düzen" "Güzel Bir Gün İçin", "Damgalı Kadın", "Kuduz Recep", "Ayşecik'le Ömercik", "Yaralı Kalp", "Dağlar Kızı Reyhan", "Şoför Nebahat", "Seven Ne Yapmaz", "Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde", "Aşk Uğruna", "Bütün Anneler Melektir", "Hayat Sevince Güzel", "Ömrümce Unutamadım", "Senede Bir Gün", "Son Hıçkırık", "Gümüş Gerdanlık", "Özgürlüğün Bedeli", "Zübük", "Bugünün Saraylısı", "Kavanozdaki Adam", "Necip Fazıl Kısakürek", "Olacak O Kadar", "Sihirli Annem", "Ay Işığı"

adsiz-310.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.