Petkim, 46. yaşını şirket bünyesindeki kültür merkezinde düzenlenen törenle kutladı. Törende bir konuşma yapan Socar&Turcas Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, bazı ülkelerdeki karışıklıklara rağmen istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye'nin, dünyanın yıldızı olduğunun görüldüğünü söyledi. Yavuz, son yıllarda büyük ölçekli yatırımların Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya kaydığını belirterek, "Dünyada yatırım yapmanın en önemli girdisi ucuz hammadde değil, demokrasidir. Yaşananlar, yatırımcıların gerçek güvencesinin, iş yaptığı ülkenin demokratik standartları olduğunu gösterdi." dedi.
Türkiye'nin demokrasisi, genç nüfusu ve büyüyen pazarıyla yatırımların cazibe alanı olmaya devam edeceğini kaydeden Socar&Turcas CEO'su Yavuz, "Bizim de geleceğimize bakarken bu büyük fırsatı değerlendirecek altyapıları hazırlamamız, haksız rekabeti engelleyecek mekanizmalar geliştirmemiz, bürokrasiyi azaltarak yatırım iklimini iyileştirmemiz, enerjimizi kendi içimizde değil, dış dünyayla rekabete harcayarak, rekabet heyecanını ve zorluğunu tüm hücrelerimizde hisseden bir ülke olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise 46 yıl süren zorlu yolculukta yakalanan başarıda kurum kültürü, sağlam yapı, çalışanları ve iş ortaklarının çok önemli rol oynadığını belirtti. Küresel krizin etkilerinin silinmeye başladığı 2010 yılında Petkim’in, 46 yıllık geçmişinde en yüksek kapasite kullanım oranı, ciro, brüt üretim, kârlılık ve ihracat rakamlarına ulaştığını kaydeden Öztürk, 2011'in çok büyük önem taşıyan yatırımların başlangıç yılı olacağını vurguladı. Genel Müdür Öztürk, Petkim bünyesinde bu yıl 130 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, Aliağa kompleksi içinde kablo sektörünün temel hammaddesi çapraz bağlanabilir polietilen (XLPE), kauçuk sektörünün temel hammaddesi bütadien ekstraksiyon (BDX) ve PET fabrikalarının yatırımlarına başlayacaklarının müjdesini verdi. Bunların yanında fabrikalarımızda kapasite maksimizasyonu, teknoloji yenileme ve verimlilik arttırıcı yatırımlarla üretim maliyetlerini azaltacaklarına dikkat çeken Hayati Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kapasitelerimizin artmasıyla ortaya çıkacak ek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Petkim sahasında kurulması planlanan 25 MW gücündeki rüzgar enerjisi santralimiz için lisans aldık. Yatırıma bu yıl başlayıp bir yıl içinde devreye sokacağız. Geçen yıl lisansı alınan Socar&Turcas Ege Rafinerisi’nin temeli ise çok kısa sürede atılacak. Türkiye’nin 72 milyar dolara varan ara mal ithalatının yüzde 10’unu petrokimya ürünleri oluşturuyor. Bu durum sürdürülemez. Kendimiz üretmek, ancak rekabetçi üretmek zorundayız. Petkim ve Socar&Turcas Grubu, Türkiye’nin kimya sektöründe rekabet gücünü arttırmak için çok büyük projeler üzerinde çalışıyor."
Socar&Turcas Grubu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy da yönetimde üç yılı geride bıraktığını, şirketin bir dünya yıldızı olması için ellerinden gelen çabayı harcadıklarını belirtti. Petkim sahasında yapılacak yatırımlarda adeta zamanla yarıştıklarını ifade eden Aksoy, liberal ve rekabetçi ekonomiye inanmış insanlar olarak teşvik istemediklerine dikkat çekti. Aksoy, “Zaman maalesef bize karşı insaflı davranmıyor. Rafineri projemiz sadece bizim değil, Türkiye için büyük önem taşıyor. Buna karşılık mevzuatımız, Türkiye ve bizler kadar hızlı koşamıyor. Tek ricamız, tüm kurum ve kuruluşlarla vatandaşlarımızın bize yardımcı olması ve toleranslı davranmasıdır. Biz her zaman ülkemize vaadettiğimizden daha fazlasını yapmaya hazırız.” dedi.
Törende, Petkim'in her yıl üç dalda veridği özel ödüller de sahiplerini buldu. "Yılın Bürokratı" dalında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, "Yılın Gazetecisi" dalında Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, "Yılın Sivil Toplum Kuruluşu" dalında ise İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ödüle layık görüldü. CİHAN


