16 Aralık 2025
Altın 5884.624
BIST 11380.88
Dolar 42.7086
Euro 50.2355
Sterlin 57.2578
Ankara 4°C

Tedavülden Kalkan Ytl'ler Çayımıza Şeker Oldu

Tedavülden Kalkan Ytl'ler Çayımıza Şeker Oldu
Paradan 6 sıfır atılarak tanıştığımız Yeni Türk Lirası için son iki gün. Yeni yıldan itibaren alışverişte kullanılamayacak YTL'ler 2009 boyunca piyas...
Paradan 6 sıfır atılarak tanıştığımız Yeni Türk Lirası için son iki gün. Yeni yıldan itibaren alışverişte kullanılamayacak YTL'ler 2009 boyunca piyasadan toplandı. Toplanan YTL banknotların akıbeti ise fabrikalarda yakılmayla sonuçlandı. Merkez Bankası Banknot Matbaası'nda kırpıntı haline getirilen bir dönemin en değerli kağıtları şeker fabrikalarında pancarın eritilmesi için kullanıldı. Yüksek derecede ısıyla pancarı şekere dönüştüren banknotlar çayımızı tatlandırıyor.

Türk Lirası'ndan 'Yeni' ibaresinin atılmasının üzerinden 364 gün geçti. Banknotların dönüşümü yüzde 96 oranında tamamlandı. 25 Aralık 2009 itibariyle alışverişte kullanılan 39 milyar liralık kağıt paranın 37 milyar lirası TL'lerden oluşuyor. Demir paralardaki dönüşüm ise yüzde 50'de kaldı. Piyasada dolaşımda bulunan 819 milyon liralık madeni paraların 414 milyon lirası Y'siz kuruş ve liralardan oluşuyor. Bu paralar 2 gün sonra alışverişte kullanılamayacak. Sadece Merkez Bankası ve Ziraat Bankası'nda değiştirilebilecek.

Merkez Bankası yetkililerinin CİHAN'a verdiği bilgiye göre paradaki dönüşüm banknotlarda daha başarılı oldu. 6 sıfırdan kurtulan Türk Lirası'nın Yeni ibaresinden kurtulması aşamasında vatandaş en çok kağıt paraları kullandı. 25 Aralık 2009 gün sonu itibariyle dolaşımda bulunan yaklaşık 39 milyar TL değerindeki 975 milyon adet banknotun, yaklaşık 37 milyar TL'si Y'siz kağıtlardan oluştu. Yani 763 milyon adetlik kısmı TL banknotlardan oluştu. Bu oran dolaşımdaki banknotların tutar olarak

yüzde 96'sınının Itri'li, Yunus Emre'li banknotlardan oluştu.

MADENİLER DEĞİŞMEKTE AĞIR KALDI

Madeni paralarda ise 25 Aralık 2009 gün sonu itibariyle dolaşımda bulunan yaklaşık 819 milyon lira değerindeki

2,6 milyar adet madeni paranın yaklaşık 414 milyon TL'si. Yeni' ibaresinden kurtulan liralardan oluştu. Piyasadaki 2,6 milyar adet demir kuruş ve liraların

1 milyar adetlik kısmı TL madeni paralar. Söz konusu değişim oranlarına göre vatandaşların alışverişte kullandığı madeni paraların tutar olarak sadece yüzde 50'si TL madeni paralar.

ELİNDE YTL KALAN TELAŞLANMASIN

2009 yılı boyunca tedavülde bulunan TL ve YTL'ler artık birlikte kullanılamayacak. Bu durumda elde kalan YTL'ler ne olacak sorusu akla geliyor. Vatandaşlar YTL banknot ve kuruşlarla alışveriş yapamayacak. Ancak bu paralar ellerinde kalmayacak. Merkez Bankası yetkileri bu konuda telaşlanmayın çağrısında bulundu: "Elinde hala YTL bankot veya madeni para olan vatandaşlarımızın telaşlanmasına gerek yoktur. Zira, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren madeni paralar 1 yıl; banknotlar ise 10 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası tarafından kabul edilmeye devam edilecektir."

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir