ŞANLIURFA
Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yürütücülüğündeki Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda başladı.
Teknoloji tutkunlarını, genç mucitleri ve binlerce ziyaretçiyi bir araya getiren TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında 30 Eylül-4 Ekim tarihlerinde çeşitli gösteriler, sergiler ve 14 kategoride teknoloji yarışmalarının finalleri yapılacak.
İleri teknoloji simülasyonlarından bilimsel atölyelere ve sergilere kadar her yaştan katılımcıya yönelik etkinliklerin yer aldığı TEKNOFEST Güneydoğu, havacılık ve savunma sanayisinin hava gösterilerine de sahne olacak. Festivalde SOLOTÜRK, Türk Yıldızları ve savaş uçakları gösteri uçuşu yapacak.
![]()
Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 15. kez kapılarını ziyaretçilere açtı.
Festivalde ATAK helikopterleri, HÜRKUŞ, ANKA, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI ile kara ve deniz araçları da yer alacak.
Festivalde ayrıca konserler, sahne gösterileri, sergiler, eğitici atölyeler, simülasyon deneyim alanları, planetaryum, bilim şovları, TEKNOFEST Zaman Tüneli, milli deniz, kara ve hava araçlarının sergisi, fuar etkinlikleri ve öğrencilere özel ilk uçuş etkinlikleri gibi birçok deneyim ziyaretçilere sunulacak.

Gökyüzü hava gösterileriyle renklendi
Festivalin ilk gününde düzenlenen hava gösterileri kapsamında birbirinden farklı uçuşlar gerçekleştiriliyor.
Gösteriler, Türkiye'nin yerli ve milli genel maksat helikopteri T-70 ile gerçekleştirilen paraşüt atlayışıyla başladı.
Profesyonel askerlerin gerçekleştirdiği gösteride, yüksek irtifaya çıkan T-70 helikopterinden paraşütçüler atlayış yaptı.
![]()
Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yürütücülüğündeki Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST), Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda ziyaretçilerini ağırlıyor.
Gökyüzünde Türk bayrağı ve Atatürk posteri açan paraşütçüler, festival alanındaki ziyaretçilerden alkış aldı.
Hava gösterilerinin devamında Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) gökyüzünde yerini aldı.
İleri teknolojisi ve taşıdığı mühimmatlarla dikkati çeken Bayraktar AKINCI'nın gösteri uçuşu, ziyaretçilere görsel şölen sundu.

Havada kalış süresi 24 saati aşan yapay zeka destekli Bayraktar AKINCI'nın festival alanından çektiği anlık görüntüler de yerdeki ziyaretçilere dev ekranlar aracılığıyla yansıtıldı.
Gösterilerin bir diğer bölümünde ise paramotor ve yelken kanat pilotları uçuş gerçekleştirdi.
Gökyüzünde süzülen renkli kanatlar, festival alanındaki ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı.
Şanlıurfalı öğrenciler TEKNOFEST'te emniyet kemeri simülasyon aracını deneyimledi
Jandarma Genel Komutanlığına bağlı "trafik jandarması" ekipleri tarafından TEKNOFEST alanında oluşturulan alana gelen öğrencilere trafik kurallarına ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Daha sonra trafik denetimlerinde kullanılan ekipmanları tanıma fırsatı bulan öğrenciler, kapan, radar cihazı, alkolmetre gibi cihazların kullanımı hakkında bilgi aldı, emniyet kemeri simülasyon aracını deneyimledi.

Öğrencilerden Esma Sudenaz Çolak, TEKNOFEST'e uçakları ve yeni teknolojileri görmek için geldiğini söyledi.
Çolak, "Şu an çok heyecanlıyım. Arabaya bindim, çok mutluyum. Duygularımı tam ifade edemiyorum ama çok güzel hissediyorum." dedi.
Öğrencilerden Şükrü Kaya da arkadaşlarıyla birlikte TEKNOFEST'i ziyaret ettiklerini belirterek, "Bilimle ilgili çok şey öğrendik." diye konuştu.

Türkiye Beyazay Derneği, TEKNOFEST Güneydoğu'da yerini aldı
Festivalde stant açarak yerini alan Türkiye Beyazay Derneği de engelliler için etkinlikler düzenliyor.

Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, AA muhabirine, engellillerin TEKNOFEST'in coşkusunu yaşaması adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Ayva, "Türkiye'deki gençlerimizin ilgilerinden çok memnunuz. Engelsiz yaşam teknolojileri ve engelliler için eğitim hayatının nasıl daha kolay olabileceğini, iş hayatında üretmenin nasıl mümkün olabileceğini, toplumsal hayata nasıl katılabileceğini TEKNOFEST ile geliştirilen icatlarla, yöntemlerle inşallah göstereceğiz. Sadece bu burada kalmayacak." dedi.

İlk gün çeşitli gösteriler düzenlenecek
Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda 191 bin metrekare alandaki festivalin ilk gününde paraşüt atlayışı, Bayraktar AKINCI gösteri uçuşu, paramotor gösteri uçuşu ve bilim şovu yapılacak. Programda ayrıca bayrakla selamlama uçuşu, ATAK pasaj geçişi, Jandarma Çelik Kanatlar gösteri uçuşu, Bayraktar TB3 gösteri uçuşu, SH-70 Fastrope gösterisi, T-129 ATAK gösteri uçuşu ve açılış töreni yer alacak.

Katılımın tamamen ücretsiz olduğu TEKNOFEST Güneydoğu'ya giriş yapabilmek için ziyaretçilerin çevrim içi kayıt yaptırması gerekiyor. Etkinlik alanına ziyaretçi giriş-çıkışları 09.00-19.00 saatlerinde yapılabilecek.
Festival alanına ulaşımda ücretsiz toplu taşıma araçlarının kullanılması, ziyaretçiler için hızlı ve kolay erişim imkanı sağlayacak.
TEKNOFEST Güneydoğu, 4 Ekim'e kadar ziyarete açık olacak! / AA
