15 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 5°C

Tika, Özbekistan'a Çığla Mücadele Teknik Malzemeleri Desteğinde Bulundu

Tika, Özbekistan'a Çığla Mücadele Teknik Malzemeleri Desteğinde Bulundu
Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA), Özbekistan'a çığla mücadele ve buna karşı önlem alma çalışmalarında kullanılacak teknik malzemeleri desteğinde bulundu. Malzemeler, TİKA Taş

Malzemeler, TİKA Taşkent Koordinatörlüğü binasında bugün yapılan törenle Özbekistan Hidrometeoroloji Merkezi ilgililerine teslim edildi. TİKA Başkanlığınca burada yürütülen projeler kapsamında hibe edilen malzemeler, ülkede çığla mücadele faaliyetlerinde kullanılacak. Özbekistan Bakanlar Kurulu bünyesinde yer alan Hidrometeoroloji Merkezi ilgililerine teslim edilen teknik malzemeler, çığ olayları bakımında ülkenin en riskli bölgesi konumundaki Kamçık Çığ Önleme Merkezi'ne gönderildi.

Botlar, dürbün, kar kürekleri, sırt çantaları,dijital kar termometresi,ilk yardım seti, karda giyilen elbiseler, bilgisayar, kar gözlükleri, elektronik alıcı ve vericilerden oluşan malzemeler iki taraf arasında imzalanan teslim akti ardından Özbek tarafına verildi

Törende konuşan TİKA Özbekistan Koordinatörü Bekir Demir, Özbekistan Hidrometeoroloji Merkezi'nden üç uzmanın Türkiye'ye eğitime gönderildiğini, Türkiye'den ise beş görevlinin buraya gelerek Özbek meslektaşlarıyla ortak çalışmalarda bulunduğunu kaydetti.

Demir "TİKA bugünkü hibe desteğiyle buradaki faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırmış oldu. Bir çok alanda dünyanın yüze yakın ülkesindeki faaliyetlerimiz Özbekistan'da da yoğun şekilde devam etmektedir. Bu desteğimiz, çığ felaketlerinin sık sık görüldüğü Kamçık bölgesinde olası çığ felaketlerine karşı önleyici bir katkı sağlayacaktır. Özbek dostlarımızla olan ilişkilerimiz oldukça iyi; hemen hemen her alanda Türkiye Cumhuriyeti kurumlarıyla iş yapma adına yoğun istekler var. Biz de imkanlar ölçüsünde bu istekleri karşılamaya çalışıyoruz." dedi.

Özbekistan Hidrometeoroloji Merkezi Başkanı Yardımcısı Gayret Umerov ise bu yıl karın az olmasına rağmen çığ felaketlerinin yaşanmayacağı anlamına gelemeyeceğini ve Türkiye'den gelen malzemelerin çığ felaketlerinin sık sık yaşanmakta olduğu Kamçık bölgesinde görev alacak ekipler için önem arz ettiğini kaydetti.

Yaklaşık 17 yıldır Özbekistan'da sağlık, tarım, eğitim ve kültür gibi değişik alanlarda faaliyetlerde bulunan TİKA, en son bu ülkeye 600 doz aşı desteğinde bulunmuştu.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir