21 Ağustos 2026
Altın 7053.92
BIST 14396.54
Dolar 48.0597
Euro 56.2532
Sterlin 65.3057
Ankara 25°C

Toprağa Şekil Veren Eller İlgisizlikten Dertli

Toprağa Şekil Veren Eller İlgisizlikten Dertli
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Çömlekçi beldesinde toprağa şekil veren ustalar, mesleklerinin yok olmasından yakındı. Çömlekçi'nin tarih boyunca...
Niğde'nin Altunhisar ilçesine bağlı Çömlekçi beldesinde toprağa şekil veren ustalar, mesleklerinin yok olmasından yakındı. Çömlekçi'nin tarih boyunca bütün Anadolu'da toprağa şekil veren ustaların yetiştiği yer olduğuna dikkat çeken ustalar, beldede 20–30 yıl önce hemen herkesin çömlekçi ustası olduğu ancak şimdi mesleği yapan kişi sayısının parmakla sayılacak kadar azaldığına dikkat çekti.

Çömlek ustalığının giderek tarih oluşunu çaresiz bir şekilde izleyen Ahmet Erbilek, elinden süreci engelleyecek bir şey gelmediğini üzülerek belirtiyor. Toprak kapların daha sağlıklı olmasına karşın, günümüzde mutfaklarda farklı maddelerden elde edilen ürünlerin kullanıldığını belirten Erbilek usta, bunun çömlekçilik sanatını ölme aşamasına getirdiğini söyledi.

Çömlekçilik sanatını babası Latif Erbilek'ten öğrenen ve aklı erdiğinden beri bu mesleği yapan Erbilek, kasaba yakınındaki Dolay mevkiinden alınan kırmızı toprağı el emeği ile şekillendirilip güveç kabı, testi, bardak, küp gibi değişik kaplar üretiyor. Atölyesinde tek başına çalışan Erbilek, günlük 30–40 çeşit ürün imal ediyor. Erbilek, topraktan imal ettiği bardak, tabak, testi gibi ürünleri Bor pazarı ile yakın kasabalardan gelenlere satıyor.

Ahmet Erbilek, bir dönem Anadolu'da ihtiyaç maddesi olan ve binlerce insanın ekmek parası kazanmasına vesile olan çömlekçiliğin, artık meslek-iş olmaktan çıktığını turistik bir faaliyet haline geldiğini söyledi.

Çömlekçi kasabası belediye başkanı Ahmet Özbağ da kasabanın nüfusunun göç ile azaldığını ve kasabaya adını veren çömlekçiliğin de yok olduğunu söyledi.

Çömlekçilik sanatının yaşaması için tedbir alınması gerektiğine işaret eden Başkan Özbağ, "Meslek kursları ve ürün pazarlamaya destek gibi çalışmalarla Anadolu'nun kadim çömlekçilik sanatını yaşatabiliriz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir