1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Trabzon'un Yatırım İmkanları Ve İş Dünyasının Sorunları Belirleniyor
Trabzonun Yatırım İmkanları Ve İş Dünyasının Sorunları Belirleniyor

Trabzon'un Yatırım İmkanları Ve İş Dünyasının Sorunları Belirleniyor

Başbakanlık uzmanlarından oluşan 16 kişilik heyet, Trabzon’da iş dünyasının durumu ve talepleri ile ilin yatırım imkanları ve sorunları gibi konularda çalışma yapıyor.

A+A-

Başbakanlık uzmanlarından oluşan 16 kişilik heyet, Trabzon’da iş dünyasının durumu ve talepleri ile ilin yatırım imkanları ve sorunları gibi konularda çalışma yapıyor. Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu başkanlığında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) görüşmelerde bulunan heyet, kamu ve iş dünyasının taleplerini dinledi. Başbakanlık uzmanları, yatırım arazisi ve yatırımcılara arsa sunulmasında karşılaşılan sorunlar, KOBİ'lerin büyüklüğü ve sürekliliğinde yaşanan kuşak sorunlarının nedenleri, Avrupa Birliği ülkelerinde sivil toplumun devlet uygulamalarındaki belirleyici rolü konularında iş dünyasının görüşlerini aldı. Kanunlar Kararlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Metin Yener'in de bulunduğu heyetten, Doğu Karadeniz'de yatırım arazisi sorununa çözüm getirecek, yatırım adası proje altyapısının kanunlaştırılması istendi.

        Uzman heyetin Trabzon'da bir hafta kalarak ili tanımaya çalıştığını belirten Vali Yardımcısı Koçoğlu, yatırım yeri konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Kocabıyık , "Şu anda hazineye ait en az yeri olan ilimiz belki de Trabzon'dur. Bütün yerler tapulu ve dağ, taş ise tarım alanıdır." dedi.

        Tarım arazilerinde yatırım yapılmasının mümkün olmadığını kaydeden Koçoğlu, "Bir arazide yatırım yapmak için tarım arazisi kapsamından çıkarılması gerekmektedir. Arazi kullanım kanunu var. Buradaki komisyona ben başkanlık yapıyorum. Tarımsal niteliği korunması gereken yerlerde yatırım için izin vermemiz mümkün değildir. Bizde zor durumda kalıyoruz. Bir taraftan korumamız gerekiyor ama bir taraftan da yatırımcı istihdam sağlayacak, iş imkanı sağlayacak. Bu anlamda bölgede sıkıntı çok. Başkanımızın yatırım adası önerisinin değerlendirilmeli, altyapısı oluşturulmalıdır." şeklinde konuştu.

        "YATIRIM ADALARININ KANUNİ ALTYAPISI OLUŞTURULSUN"

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da yatırım arazisi sorunun çözümü için yatırım adası projelerinin geliştirildiğini ve altyapısının hazırlanması gerektiğini söyledi. Doğu Karadeniz'de özelikle Trabzon'da yatırım arazisinin çok kıt, az sayıdaki arazinin de çok pahalı olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, bu nedenle bölgede yeni kurulan Organize Sanayi Bölgelerinin kıyıdan iç bölgelere kurulmakta olduğuna değindi.

Yatırım arazisi bulmanın bölgesel bir sıkıntı olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'ne yönelik yatırım adaları projesinin alt yapısının kanunlaştırılmasının çözüm getireceğine işaret etti. Hacısalihoğlu, yatırım adaları oluşturulmasının, OSB kuruluşunda yapılan kamulaştırma maliyetlerine kıyasla çok daha ucuza geldiğini kaydetti. Yatırım adalarının bir yıl gibi kısa sürede hayata geçirilebildiğini aktararak, "Zaman açısından da çok yatırım adaları oluşturmak organize sanayi bölgelerine oranla çok daha avantajlı. Çoğu zaman kamulaştırmalarda işin içinden çıkılmaz durumlar yaşanıyor." açıklamasında bulundu.

KOBİ'lerin büyümesi ve sürekliliğindeki kuşak soruna hakkında da açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, özellikle KOBİ'lerde 3. kuşak yönetiminde ya parçalanma ya da birleşerek daha da büyümenin sağlandığı kritik dönemi olarak gördüğünü aktardı.

CİHAN

Trabzon'un yatırım imkanları ve iş dünyasının sorunları belirleniyor

Trabzon'un yatırım imkanları ve iş dünyasının sorunları belirleniyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.