16 Aralık 2025
Altın 5884.624
BIST 11380.88
Dolar 42.7086
Euro 50.2355
Sterlin 57.2578
Ankara 4°C

Tümsiad: İhracat Seferberliğine İhtiyaç Var!

Tümsiad: İhracat Seferberliğine İhtiyaç Var!
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Sivas Şubesi Başkanı Murat Şahin, Türkiye'nin acilen ihracat seferberliğine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Sivas Şubesi Başkanı Murat Şahin, Türkiye'nin acilen ihracat seferberliğine ihtiyacı olduğunu söyledi. G-20 ülkeleri arasında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ülkeleri arasına girdiğini ve bunun umut verici olduğunu anlatan Şahin, ancak ihracat oranının hala ithalat oranının altında olduğunu kaydetti. Şahin, "Ağustos ayında ihracat rakamı yüzde 9 artarken ithalat yüzde 20 artış göstermiştir. Bu bizim az çalışıp az ürettiğimiz anlamına geliyor." dedi.

Sivas'ta bir ay önce açılan TÜMSİAD şubesi tarafından bugün bir basın toplantısı düzenlendi. Dernek yöneticileri ve üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda dernek başkanı Murat Şahin, ülke ekonomisini ve dernek faaliyetlerini anlattı. Türkiye ekonomisinin eylül ayı değerlendirmelerini genel manada olumlu bulduklarını belirten Şahin, ülkenin büyüme hızının yüzde 10.3 çıkmasının işsizliğin gerilemesi anlamına geldiğini söyledi.

Şahin, her yüzde 1 büyüme hızının en az 100 bin kişinin iş sahibi olacağı anlamına geldiğini ifade etti. 2010 yılı ikinci çeyreğinde G20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu belirten Şahin, "Bu hususlar gösteriyor ki 2011 yılının ikinci yarısı itibariyle Türkiye yatırım yapılacak ülkeler listesine girecektir. Ancak bunun olabilmesi için güven, istikrar ve huzur ortamının devam etmesi gerekir" dedi. Ülke ekonomisinde endişeyle takıp ettikleri konuların da olduğunu ifade eden TÜMSİAD Sivas Şubesi Başkanı Murat Şahin, ithalat ve ihracat arasındaki dengesizliğin kendilerini düşündürdüğünü belirtti. Ağustos ayı ihracatının yüzde 8,6 milyar dolar artarken ithalat rakamının da 15,4 milyar dolar arttığını belirten Şahin, "Bu rakamlar, ihracat yüzde 9 artarken ithalatın yüzde 20 arttığını gösteriyor. Bunu tersten okuduğumuzda bizim az çalışıp az üretmemiz veya ihtiyacımızın dışında rekabet şartlarına göre dışarıya mal satamadığımız anlamına geliyor. Biz dışarıda pazar ararken bizim ülkemiz de başkalarının pazarı haline geliyor. Üretimin ve sonrasında dünya ile yarışır teknoloji, enerji, tekstil, madencilik ve çok eksik olduğumuz tarım ve hayvancılıkta ihracatı arttırmalıyız. Ülke olarak top yekun ihracat seferberliği başlatmalıyız" şeklinde konuştu. Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörünün çöktüğünü vurgulayan Şahin, "Türkiye ekonomisi yüzde 11 büyürken tarımın sadece binde 5 büyüdüğünü biliyor musunuz?" diye sordu.

Tarım ve hayvancılığın canlandırılması için sektörü geleneksel anlayışlardan kurtarılması gerektiğini vurgulayan Şahin, girdi maliyetlerinin devletin de müdahalesiyle düşürülmesi gerektiği, sektör çalışanlarına yılma, yorulma ve yenilme kavramlarını unutturmak ve organize hayvancılık ve tarım bölgeleri oluşturulması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir