19 Ağustos 2026
Altın 6713.99
BIST 14127.98
Dolar 47.9317
Euro 55.5517
Sterlin 64.7817
Ankara 17°C

Türk Toraks Derneği Ücretsiz Nefes Ölçümü Yaptı

Türk Toraks Derneği Ücretsiz Nefes Ölçümü Yaptı
Türk Toraks Derneği (TTD) Doğu Karedeniz Şubesi, "Dünya Nefes Ölçüm Günü" nedeniyle Meydan Parkı'nda ücretsiz nefes ölçümü yaptı. TBMM Sağlık Komi

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün de katılımı ile başlatalan kampanyada ilk nefes ölçümünü Milletvekili Erdöl yaptırdı. TTD Doğu Karadeniz Şube Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Bülbül, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)'na yakalanan hastaların dörtte üçünün hasta olduğunu bilmeden yaşadığını belirtti. Doç. Dr. Bülbül, sigara kullanımına bağlı sinsi olarak gelişen KOAH (Müzmin Tıkayıcı ve Akciğer Hastalığı)'nın 40 yaş üzeri kişilerde yüzde 20'ye varan sıklıkta görüldüğüne dikkat çekti.

Hastalığın erken belirtilerinin öksürük ve balgam çıkartma olduğunu ifade eden Bülbül, "Ne var ki bu durumlar tiryakiler tarafından sigaraya bağlanmakta ve bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmemekte ve doğal karşılanmaktadır. Oysa sağlıklı bir kişi öksürmez ve balgam çıkartmaz." dedi.

Daha geç başlayan nefes darlığının da bu hastalar tarafından ilerleyen yaşa bağlandığına değinen Bülbül, bundan dolayı KOAH'lı hastaların dörtte üçünün hasta olduğunu bilmeden yaşadığının altını çizdi. Bülbül, bunun da hastalığını erken tanısını engelleyerek, akciğerde oluşan hasarın büyümesine neden olduğunu ifade etti.

KOAH'ın genellikle 40 yaş üzerinde belirti vermeye başladığına vurgu yapan Doç. Dr. Bülbül, öksürük, balgam veya nefes darlığı şikâyetlerinden biri veya bir kaçına sahip 40 yaş üzerindeki bireylerin mutlaka nefes testine tabi tutulması gerektiğine dikkat çekti. Bülbül, nefes testinin de çok kolay uygulanabilen bir ölçüm yöntemi olduğunu, test sonucunda akciğerde fonksiyon kaybının olup olmadığının ve hasar oluşmuşsa derecesinin ortaya çıktığını belirtti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir