1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Türkiye'nin gözü 400 YPG'linin üzerinde
Türkiyenin gözü 400 YPGlinin üzerinde

Türkiye'nin gözü 400 YPG'linin üzerinde

Suriye Demokratik Güçleri'nin, Fırat Nehri'nin batısındaki Münbiç kentini terör örgütü IŞİD'in elinden almak için başlattığı harekat sürüyor..

A+A-

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), Fırat Nehri’nin batısındaki Münbiç kentini IŞİD'in elinden almak için koalisyon güçlerinin hava desteği altında 30 Mayıs'ta başlattığı harekat sürüyor. Harekata katılanlar içinde Arap güçler çoğunluğu oluşturuyor. Ancak harekatta PYD-YPG unsurlarının da olması, Türkiye'yi rahatsız etti.

ABD GARANTİ VERDİ!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Münbiç bölgesinin temizlenmesini ve bu bölgenin kapatılmasını en çok biz isteriz. Çünkü bu bölgeden en çok saldırı bize geliyor. Dolayısıyla sınırımızda bir terör örgütünün olmasını istemeyiz ama başka bir terör örgütünün de olmasını istemeyiz. O nedenle kuzeyden iki taraftan gidip temizleyerek Rakka’ya kadar gidilmesini istemiştik. Münbiç’e yönelik Suriye Demokratik Koalisyonu vardı. Onlar da olabilir dedik fakat içlerinde PYD’li varsa bunların da operasyon bittikten hemen ayrılması lazım dedik. Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Eğer sözünde durursa garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETLERİ

Harekata katılan SDG güçlerinin çoğunluğu, Türkiye'nin hassasiyetleri nedeniyle Arap güçlerinden oluşturuldu. Bölgede yaşayan çoğunluğu Araplar oluşturuyor. Arap güçlerin öncülük ettiği SDG güçleri; kuzeyde Karakozak Köprüsü, Güneyde ise Teşrin Barajı bölgesinden stratejik özelliği bulunan Münbiç’e doğru iki kol halinde hareket ediyor.

İKİ KOLDAN İLERLİYOR..

Güvenlik kaynaklarından alınanan bilgilere göre; kuzeydeki harekâta bin 900’ı Arap, 250’si PYD/YPG’li olmak üzere yaklaşık 2 bin 150 kişilik bir kuvvet katıldı. Güneydeki harekâtta ise 850’si Arap, 150’si PYD/YPG’li olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir kuvvet yer aldı. Yaklaşık 3 bin 150 kişilik SDG kuvvetlerinin Münbiç’e doğru ilerleyişinin sürdüğü öğrenildi.

Harekatın 30 Mayıs ile 6 Haziran arasındaki bölümünde; 182 IŞİD terör örgütü mensubu öldürüldü. 6 karargâh binası, 43 silah mevzii, 7 havan mevzii, 2 mühimmat deposu, 2 tünel içi depo, 6 mağara içi barınma alanları, 5 köprü ve 14 araç imha edildi.

GÜVENLİK TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen güvenlik toplantısı, saat 15.35'te başladı.

Toplantıya; Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. Toplantıda; terör örgütü PKK'nın Güneydoğu'daki ilçelerden temizlenmesinin yanı sıra Münbiç harekatının da kapsamlı olarak ele alındığı yorumları yapıldı. (Milliyet)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.