Altın 5678.451
BIST 10574.61
Dolar 42.3229
Euro 49.2557
Sterlin 55.7404
Ankara 9°C

Türkmenistan'da Halk Sandık Başına Gidiyor

Türkmenistan'da Halk Sandık Başına Gidiyor
Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan’da halk, devlet başkanı seçimi için sandık başına gidecek..

Orta Asya’nın doğalgaz zengini Türkmenistan’da halk, devlet başkanı seçimi için yarın sandık başına gidecek. 6 milyona aşkın nüfusu bulunan ülkede, 2,9 milyon seçmen bin 307 sandıkta oy kullanacak. Türkiye'de ikamet eden Türkmen vatandaşlar ise İstanbul'daki Türkmenistan konsolosluğunda oy kullanabilecek. Yurtdışındaki Türkmenler, İstanbul'un dışında aralarında New York, Cenevre'nin de bulunduğu 28 ayrı kentte oyunu kullanabilecek. Ülke genelinde oy verme işlemi yerel saat ile sabah 08:00’da (TS 05:00) başlayacak ve akşam 20:00’da (TS 17:00) sona erecek.

Seçimlerde, görevdeki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile birlikte 8 aday yarışacak.

Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bugünden başlayarak seçim yasağı koydu. YSK dün yaptığı toplantı sonrasında aldığı kararla 11 Şubat tarihini “Sessizlik günü” ilan etti. Oy kullanılacak yerlerde gerekli hazırlıklar tamamlandı. Oy verme işlemi sırasında konser ve çeşitli şenliklerin düzenlenmesi bekleniyor. Berdimuhamedov'un karşısına 7 rakip çıktı. Adaylar arasında iki bakan ve bürokratlar var.

Türkmenistan yasası çerçevesinde tüm adaylara seçimlerde medyadan eşit şartlarda yararlanma imkânı verildi. Adayların seçmenlere yönelik propaganda konuşmaları ülkedeki tüm devlet gazeteleri ve televizyonlarında yer aldı.

Türkmenistan’daki seçimler için Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) 63 gözlemciyi görevlendirdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Birleşmiş Milletler (BM) bu seçimlere gözlemci göndermek yerine yerel gözlemcileri eğitecek uzman göndermeyi tercih etti. Seçimlerde 2 bin 40 yerel gözlemci de görev yapacak.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir