Savrun Çayı üzerinde turp yıkama sahasında havuzlar kurulurken turpları yıkanarak paketleniyor. Turp üreticisi Türker Öz, fiyatların düşük olması nedeniyle sezona çok kötü başladıklarını ve zarar ettiklerini söyledi. 15 yıldır turp üreticiliği yaptığını aktaran Öz, "Şuan Kadirli'den Türkiye'nin her yerine turp gönderiyoruz. Bu yıl turpun başka bölgelerde de yetiştirilmesi fiyatların düşmesine sebep oldu." dedi.
Turpun Kadirli ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Öz, " Turpun pazarlama alanı çok dar. Üreticiler turplarını pazarlamakta zorlanıyor. Turpun arz ve talebe göre fiyatlarında artış veya düşüşler olabilir. Turpun kilosu 20-22 kuruştan piyasada ise 30-40 kuruştan satılıyor. Turptan şuana kadar 50 bin TL zararım var. İnşallah fiyatlar artarda zararımızı kurtarırız." diye konuştu.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise, Türkiye'nin kırmızıturp üretiminin yüzde 70'inin Kadirli'den sağlandığını belirterek, turpun bazı bölgelerde yetiştirilip erken hasat yapılması sebebiyle bu yıl fiyatların çiftçiyi üzdüğünü söyledi. Yörenin sembolü ve yaklaşık 8 bin kişinin geçim kaynağı olan, adına festivaller düzenlenen turpun hasadının buruk başladığını söyleyen İspir, "Tarladan çekilen turp Savrun çayında yıkanıyor daha sonra paketlenip Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Bu yıl 40 bin dekar alana ekimi yapılan turpun kilosu tarlada 20 ile 22 kuruştan alıcı buluyor." dedi
(CİHAN)
