19 Aralık 2025
Altın 5951.047
BIST 11335.05
Dolar 42.7856
Euro 50.1828
Sterlin 57.2913
Ankara -3°C

Tuskon Referans Görevi Yapıyor

Tuskon Referans Görevi Yapıyor
Merkezi Konya'da bulunan Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) Genel Sekreteri Celal Güneş, bağlı bulundukları üst kuruluş olan Türkiy...
Merkezi Konya'da bulunan Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ANSİFED) Genel Sekreteri Celal Güneş, bağlı bulundukları üst kuruluş olan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON)'nun, Türk iş adamlarının ihracat için gittikleri ülkelerde referans kuruluş olarak kabul edildiğini söyledi.

TUSKON'un 13- 18 Haziran tarihlerinde düzenleyeceği "Türkiye- Dünya Ticaret Köprüsü- 2010" konferansında 2 bin yabancı iş adamının 3 bin Türk iş adamı ile buluşturulmasının hedeflendiğini açıklayan Güneş, 2006 yılında bin bir zorlukla başladıkları projenin 2010 yılına gelindiğinde dış ticaret ve diplomasi açısından öneminin anlaşıldığını belirtti.

Nevşehir Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen programda TUSKON'un İstanbul'da düzenleyeceği Dünya Ticaret Zirvesi'ne katılmak isteyen iş adamlarına bilgi verildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Nevşehir Genç İşadamları ve Sanayicileri Derneği (GESİAD) Başkanı İrfan Avşar, bağlı oldukları en üst kuruluş olan TUSKON tarafından düzenlenen Dünya Ticaret Zirvesi'ne ilden çok sayıda iş adamı ve sanayicinin katılacağını duyurdu.

Dernek olarak iş adamlarını ihracata yönelmesi için teşvik ettiklerini aktaran Avşar, bu kapsamda özellikle Afrika ülkelerine iş gezileri düzenlediklerini, bunun sonucunda da 22 firmanın mal satımına başladığını kaydetti.

Nevşehir İşletme Geliştirme Merkezi (KOSGEB) Müdürü Ahmet Merih Özyılmaz ise firmaların ihracata yönelmesi gerektiğini, bunun için de markalaşmak ve doğru pazarda bulunmalarının şart olduğunu vurguladı.

Gelecekte öne çıkacak dört ana sektör bulunduğunu belirten Özyılmaz, bunları elektrikli araba, güneş panelleri, su arıtma cihazları ve demiryolları olarak açıkladı.

Dünyanın yeni ekonomi trendinin daha az üretim, daha çok teknoloji ve daha çok kar ilkeleri olduğuna dikkat çeken Özyılmaz, "Buna uygun olarak ülkeler ve firmalar strateji belirliyor. Artık firmalar daha az üretip, daha fazla teknoloji kullanarak daha fazla kazandıracak sektörlere yöneliyor. Diğer sektörleri de henüz gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelere bırakıyor. Markalaşmamış bir tekstil ürünü kilogramı beş dolar, markalaşmış ise 50 dolar civarında ihraç edilebiliyor. Bir kilogram uçak bin dolar, bir kilogram uydu 100 bin dolar, bir kilogram kalp stenti ise 1 milyon dolardır. Bu örnekler dünyanın büyük firmalarının seçtiği yolu da belirlemektedir." diye konuştu.

Türk iş adamlarına Afrika pazarını öneren Özyılmaz, nedenini de Avrupa, Amerika, Avrasya ve Ortadoğu pazarlarının artık büyük sermayelerle girilebilecek durumda olduğu şeklinde açıkladı.

ANSİFED Genel Sekreteri Celal Güneş de GESİAD'ın davetlisi olarak geldiği Nevşehir'de TUSKON'un faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.

2005 yılında kurulan TUSKON'un Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak üzere hizmet veren 7 ayrı bölgesel iş dünyası federasyonunun çatı kuruluşu olduğunu belirten Güneş, konfederasyona bağlı olarak 80 ilde 151 iş adamı derneğinin faaliyet gösterdiğini ve 15 bin iş adamı ve 50 bin firmayı temsil ettiğini söyledi.

TUSKON'un ticaret zirveleri ile ülkeler arasında köprü rolü oynadığına dikkat çeken Güneş, "İş adamlarımızın dış ticaretlerini geliştirmeyi, alternatif pazarlara açıklamalarını hedefleyen dış ticaret köprüleri ile ekonomik krizi fırsata dönüştürdük. Dış ticaret köprüleri daralan Amerika ve Avrupa pazarına karşın Afrika, Avrasya, Pasifik ve Latin Amerika pazarlarının önemini ortaya koydu." dedi.

Afrika pazarının dış ticaret köprüleri ile son 3 yılda 3 kattan fazla arttığına dikkat çeken Güneş, bölgenin zengin enerji ve madenleri ile yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu kaydetti.

Afrikalıların Türk okulları açılmadan önce Türkiye hakkında bilgilerinin olmadığını kaydeden Güneş, "Okullarla birlikte ülkemiz tanınmaya başladı. Mezun olanlar ülkenin devlet dairelerinde görev aldıkları gibi iş adamı olarak da ticari hayata atıldı. Böylece ülkeler arasında güvenli ticaret başladı. Ekonomik krizde diğer pazarlar daralırken Afrika pazarı arttı." ifadesini kullandı.

Dünya Ticaret Zirvesi'nin bu yıl ikincisinin düzenleneceğini dile getiren Güneş, etkinliğe büyük bir ilginin olduğunu sözlerine ekledi.

Program TUSKON'u tanıtan sinevizyon gösterisinin izlenmesiyle sona erdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir