Düzenlenen açılış törenine Bursa Valisi Şahabettin Harput, Rektör Prof. Dr. Mete Cengiz, eski rektörlerden Prof. Dr. Ayhan Kızıl, Başhekim Prof. Dr. Macit Gülten, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Kılıçturgay ve çok sayıda öğretim üyesi de katıldı.
Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Kutlay, 42 yıllık meslek yaşamının en büyük ideallerinden birinin böylesine özellikli bir yoğun bakım alanını hastalara sunmak ve bunu genç meslektaşlarına bırakmak olduğunu söyledi.
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahit Çakar da Türkiye'de 2004 yılı istatistiklerine göre toplam 2500 yoğun bakım yatağı bulunduğunu, 80 milyon nüfus göz önüne alındığında dünya standartlarına göre en az 2000 tane daha yoğun bakım yatağına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Türkiye'de kapısında "yoğun bakım" yazan her ünitenin yoğun bakım ünitesi sayılamayacağını, bunun için asgari koşullar gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nahit Çakar, Türkiye'nin 45 ilinde henüz asgari standartlar düzeyinde bile yoğun bakım yatağı ve ünitesi bulunmadığına dikkat çekti.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenilenen ve yeni eklenen yoğun bakım ünitelerini, son gelişmelere göre yapılmış, "Türkiye'nin en özellikli yoğun bakım ünitesi " olarak değerlendiren Prof. Dr. Nahit Çakar, ülkenin her ilinde böylesi yoğun bakım ünitelerinin bulunmasını diledi.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz ise döner sermayesi batmış ve 81 milyon TL borcu bulunan bir kurumun kaynaklarını ve giderlerini yeniden gözden geçirerek, kısa sürede bugünlere geldiklerini kaydetti.
Prof. Dr. Cengiz, Bursa'nın önemli bir ihtiyacı olan yoğun bakım ünitesini yenileyerek kapasitesini artırmak için kendilerinin sadece kaynak sorununu çözdüğünü, geri kalan işlerin de hastanedeki ekibin özveriyle çalışmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.
Törene katılanlar daha sonra girilmesine izin verilen bazı üniteleri gezerek, yenilenen birimlerle ilgili bilgi aldı.
Yoğun bakım yenileme ve kapasite artırma çalışmalarının 6 milyon liraya mal olduğu belirtildi.
(CİHAN)
