1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Ulusal güvenliğimiz pazarlık konusu edilemez'
Ulusal güvenliğimiz pazarlık konusu edilemez

'Ulusal güvenliğimiz pazarlık konusu edilemez'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye sınırımızdaki gelişmelere dikkat çekerek "Biz müttefiklerimizle, dost ülkelerle her konuyu müzakere ederiz, istişare ederiz ama Türkiye'nin ulusal güvenliği asla bir müzakere ve pazarlık konusu değildir" dedi

A+A-

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda şunları söyledi:

Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız, başbakanlığı döneminde, 2011 yılında her türlü güvenlik risklerini de göze alarak açlıkla, terörle, kuraklıkla mücadele eden Somali’ye bir ziyaret düzenledi ve Ramazan ayında gerçekleşen o ziyaretin ardından Somali adeta dünya haritasına tekrar konmuş oldu. Bu süre zarfında Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlar yaklaşık yarım milyar doları buldu, Türk şirketlerinin Somali’de yaptığı yardımlar da yaklaşık 100 milyon doları aştı. Geçen yılın Ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın yine Somali’ye yaptığı ziyaret sırasında bu 4 yıllık süre içerisinde yaşanan değişimi bizzat yerinde görme imkanımız oldu.

"YENİ BİR ‘TÜRKİYE İNSANİ YARDIM MODELİ’Nİ ORTAYA ÇIKARDI"

Bu yıl da inşallah önümüzdeki kısa vadede Sayın Cumhurbaşkanımızın bir Doğu Afrika seyahati kapsamında bir Somali ziyareti planlanıyor. Yine burada yürüyen projeler, eğitimle ilgili, sağlıkla ilgili, altyapıyla ilgili, havalimanı, deniz limanı ve diğer konularla ilgili çalışmaları da yerinden izleme imkânı olacak. Ayrıca, bildiğiniz gibi dünyadaki en büyük büyükelçiliğimizi şu anda Somali’de kurmuş bulunuyoruz. Bunun da çalışmaları hemen hemen tamamlandı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da inşallah bu büyükelçiliğin açılışını, zatı devletleri gerçekleştireceklerdir.

Bu noktada yine bir noktanın altını çizmek isterim; Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlar da yeni bir Türkiye insani yardım modelinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu konuda hakikaten hızlı karar verebilme, yardımları direkt sahibine ulaştırma, lokmayı paylaşmanın yanında ‘balık tutmayı öğretmeyi’ de içeren bir yardım modeli geliştirildi ve bunun sonuçlarını da hamdolsun görmeye başladık.

Ama tabii Somali’de daha yapılması gereken çok şey var, uluslararası toplumun burada inisiyatif alması, Somali halkını açlığa, yokluğa, teröre terk etmemesi gerekiyor. Bizim Afrika’ya açılım politikamız bağlamında Somali’yle olan ilişkimiz, yardımlarımız da bundan sonra devam edecek. Yine bu çerçevede bu Afrika’ya açılım politikamızın bir devamı olarak, 29 Şubat-4 Mart tarihleri arasında, yani bu Pazar başlamak üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın Fildişi Sahilleri, Gana, Nijerya ve Gine’yi kapsayan bir resmÎ ziyareti olacak, bu ziyaret kapsamında da ikili ilişkiler, anlaşmalar, iş forumları yapılacak. Sayın bakanlarımızın ve bürokratların yanı sıra kalabalık bir iş adamları heyeti de Sayın Cumhurbaşkanımıza eşlik edecekler. Böylece Batı Afrika Bölgesi’nde daha önce ziyaret edilmemiş ya da çok uzun zaman önce ziyaret edilmiş bu Afrika ülkelerini de ziyaret ederek Türkiye-Afrika ilişkilerini daha da geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.