17 Aralık 2025
Altın 5930.066
BIST 11282.94
Dolar 42.718
Euro 50.1138
Sterlin 57.0288
Ankara 8°C

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu Başladı

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu Başladı
Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı'nın 98. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 'Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu' açılış konuşmalarının ardından başladı.

Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı'nın 98. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 'Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu' açılış konuşmalarının ardından başladı.

        Sarıkamış Ce-Mar Toprak Otel konferans salonunda 3 gün sürecek sempozyuma, Azerbaycan, İran ve Kazakistan’dan toplam 68 bilim insanı ile Kars Valisi Eyüp Tepe, Sarıkamış Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, 9. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Özoğlu, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen ile Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli katılıyor.

        Sempozyum açılış konuşmasını yapan, Kars Valisi Eyüp Tepe, sempozyuma katılan tüm bilim insanlarına ve katılımcılara Karslılar adına 'hoş geldiniz' dedi. Tarihin her döneminde bağımsızlığına, özgürlüğüne tutkusu ile vatanı uğruna bile bile ölüme yürüyen, Sarıkamış destanını yazan bir neslin evlatları olduklarını hatırlatan Tepe, “Sempozyumun, Sarıkamış Harekâtı'nın her yönü ile öğretilmesine ve bilinirliğinin artırılmasına yanı sıra tarihe ışık tutmasına vesile olmasını diliyorum." dedi.

        Sarıkamış Kaymakamı Ermiş ise konuşmasında, musibetlerin mükâfatların mukaddimesi olduğunu hatırlatarak, “Sarıkamış Harekâtı’nın çeşitli açılardan Çanakkale benzeri bir destan olduğunu vurguladı.

        Belediye Başkanı İlhan Özbilen de 40 yıl Rus esaretinde kalan Sarıkamış’ın düşman işgalinden kurtarılması için 22 Aralık 1914 ve 8 Ocak 1915 arasında gerçekleştirilen seferde Türk ordusunun sert geçen kış şartlarına 90 bin Mehmet’i şehit verdiğini anlattı. Başkan Özbilen, gelinen noktada onlar için düzenlenen anma programının, bir vefa gösterisi olduğunu kaydetti.

        Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Oktay Belli ise, 2 yıl sonra 100. yılının anılacağı Sarıkamış Harekâtı’nın etkinlikleri ile tekrar şehitlerle birlikte olunacağını ve o hatıraların tekrar dillerde yer alacağını kaydetti. Belli, "Sarıkamış Harekâtı’nın 100. yılına bugünlerde sizlerin yazacağı, değerli yazılarla ve daha geniş bilgi ile ulaşmak istiyoruz.” dedi.

        Öte yandan sempozyumun ilk oturumunun sonunda Kars Valisi Tepe, günün anısına, Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Belli’ye Sarıkamış Allahuekber Anıtı'nın tablosunu hediye etti. Diğer taraftan öğle arasında Vali Tepe, 5 Ocak’ta açılışı yapılacak ve Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı, 'Sarıkamış Kardan Şehit Heykelleri' yapım çalışmalarını inceledi.

CİHAN

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu başladı

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu başladı

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu başladı

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu başladı

Uluslararası Sarıkamış Sempozyumu başladı

Kaynak:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir