Cihan'a konuşan Rick Fawn, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Karabağ sorununun 15 yıldan fazladır devam ettiğini hatırlattı. Azerbaycan'ın son yıllarda özellikle petrol ve doğalgaz sektöründe büyük yatırımlar çektiğine dikkat çeken Fawn, bu yatırımlarda İngilizlerin önemli bir payının olduğunu aktardı.
Fawn, bölgenin sahip olduğu doğal yer altı kaynakları bakımından dünyanın en önemli merkezlerinden biri olduğunu, bu yüzden uluslararası toplumun dikkatini bu bölgeye vermesi gerektiğini, bu kapsamda Karabağ sorununun acil bir çözüme ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
Karabağ sorununu son 15 yıldır süre geldiğini dile getiren Fawn, çözüme yönelik Azerbaycan ile Ermenistan arasında görüşmelerin devam ettiğini, ancak şu ana kadar çözüme ilişkin ihtimallerin çok zayıf kaldığını aktardı.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Fawn, her ne kadar sorunu çözme noktasında iki ülke arasında fikir birliği olsa da sorunu çözme noktasında önemli görüş ayrılıkların bulunduğunu vurguladı.
Fawn ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini hatırlatarak, "Karabağ sorununun çözümü bütün tarafların yararına olacaktır. Özellikle yerlerinden ayrılan binlerce insan geri dönme fırsatı bulacak." dedi.
Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değinen Fawn, Karabağ işgaliyle birlikte Azerbaycan yanlısı bir pozisyon alan Türkiye'nin son dönemlerde Ermenistan ile yakınlaşmasının Azerbaycan'da hayal kırıklığı oluşturduğuna dikkat çekti.