16 Aralık 2025
Altın 5912.554
BIST 11348.83
Dolar 42.7018
Euro 50.264
Sterlin 57.3566
Ankara 4°C

Uşak Barosu'ndan 40 Avukat, Hsyk'yı Protesto Etti!

Uşak Barosu'ndan 40 Avukat, Hsyk'yı Protesto Etti!
Uşak Barosu'na bağlı 40 avukat, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun son günlerdeki kararlarını protesto etti.
Uşak Barosu'na bağlı 40 avukat, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nun son günlerdeki kararlarını protesto etti. Grup adına bası açıklaması okuyan Avukat Fahrettin Tuğrul, HSYK'nın uygulamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Tuğrul, "Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet savcılarının yetkilerini, hiçbir hakkı olmadığı halde, hukuka alenen aykırı bir biçimde ellerinden almıştır. Hukuk, hâkimlerin veya herhangi bir kurumun, keyfine göre istediği yere çekilebileceği oyuncak değildir. Yasa, tartışılmayacak kadar açık ve nettir." dedi.

Avukat Tuğrul, "CMK'nın 251. maddesi özel suç ve görev suçu ayırımı yapmadan, 'katalog' olarak nitelendirilen belirli suçlarda soruşturmayı özel yetkili savcıların yapacağını çok açık bir dille belirtmektedir. Bunun hiçbir istisnası yoktur. Aynı şekilde bugün hukuksuzluğu savunan Yargıtay 5. Dairesi. 2009-5 sayılı kararında İzmir 10. Ağır ceza Mahkemesi Başkanı hakkında yapılan soruşturmayı özel yetkili savcının yapması gerektiğini açıkça ortaya koymuştur. Yargı, 'Dün dündür, bugün bugündür' mantığıyla hareket edemez. Bu tavırlarıyla güvenilirliğini yitirmektedir." şeklinde konuştu.

HSYK'nın sadece idari bir organ olduğunu vurgulayan Fahrettin Tuğrul, "Yürütülmekte olan soruşturmaya müdahale etmiş, doğrudan taraf olmuş, yetkisini aşmış, bağımsız yargının işleyişine engel olmuş, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılmasını tehlikeye sokmuştur. Yargının tarafsız ve bağımsız bir şekilde görevini yapması engellenmiş, bir sürece dâhil olanlar görevlerinden alınmak suretiyle diğer görevlilere açıkça gözdağı verilmiştir." dedi.

Toplumun ayakta kalabilmesini, adalete olan güvenin sağladığını belirten avukatlar, "Bu güveni yıkmaya yönelik girişimlere hukukçular olarak karışıyız." mesajı verdi. HSYK'nın son kararını yargı darbesi olarak gören avukatlar, şunları kaydetti: "Kimse demokratik bir hukuk devletinde, 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla hareket edemez. Bu sebeple Türk milleti adına karar verdiklerini tüm kararlarına yazan ilgilileri hukuka uygun davranmaya, ideolojik yaklaşımlarına alet etmemeye davet ediyoruz."

Millet adına karar verebilecek en üst mercinin yine millet olduğu belirtilen açıklamada, acilen anayasa değişikliği yapılması ve gerektiğinde konunun millete havale edilmesi tavsiye edildi. Hukukun herkese lazım olduğunu hatırlatan açıklamada, "Hukuk, her zaman herkese lazımdır. Hukuk adına hukuksuzluğun gücünü kullananlara da mutlaka bir gün hukukun gücü lazım olacaktır." denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir