1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Vali Demir: Türkçe Olimpiyatları'yla Denizli Tarihi Bir Gün Yaşayacak
Vali Demir: Türkçe Olimpiyatlarıyla Denizli Tarihi Bir Gün Yaşayacak

Vali Demir: Türkçe Olimpiyatları'yla Denizli Tarihi Bir Gün Yaşayacak

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11.

A+A-

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları'nın 3 Haziran 2013'te Denizlililerle buluşacak olmasını, tarihi bir günün daha yaşanması olarak değerlendirdi. Geçen yıl ilk defa olimpiyat gösterilerini Denizli’de seyrettiğini ifade eden Demir, “Gerçekten Denizli’nin tarihi günlerinden biriydi. Hem katılımcı sayısı hem heyecan hem de seviye anlamında üst düzey bir faaliyetti. İnanıyorum ki bu yıl daha fazla katılım olacak. Dünyanın değişik yerlerinden gelen öğrencilerin de bu faaliyetin içinde olması, bu vesileyle Denizli’yi görmeleri anlamlı. Çok insan bu işe emek veriyor.” dedi. İki ay önce Denizlili işadamlarıyla Kazakistan’a gittiğini, orada Türk okullarında incelemelerde bulunduğunu dile getiren Vali Demir, “Çok etkileyiciydi. Okullar oradaki bütün atmosferi, Türkiye’ye bakışı çok olumlu etkilemiş. Dilini öğrendiğiniz bir milletin, ister istemez kültüründen de bir şekilde etkileniyorsunuz. Bu işin başarı anlamında hangi noktalara gittiğini görüyorsunuz.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Osman Zolan da her yıl dünyanın dört bir köşesinden gelen öğrencilerle beraber İstiklâl Marşı'nı okumaktan büyük zevk aldığını dile getirdi. Zolan, “Geçmişte ecdadımız üç kıtada at koşturuyordu. Bugün serdengeçti kardeşlerimiz, dünyanın altı kıtasında Türkçe konuşturuyor. Bu organizasyon, sadece 11 yılın ürünü değil. Bunun içinde 25-30 yılın emeği var.” şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de Türkçenin gelişimine katkı sağladığını ifade ederek, “Türkçenin geliştirilmesine katkı yapan her eylemi desteklemek gerekiyor. Bu konuda atılmış olan bu adımın da Türkçenin gelişimine katkı yapmasını diliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

‘BU HİZMETLERİ BAŞKALARI YAPSA ÇOKTAN NOBEL ALIRDI’

AK Parti Denizli Milletvekili ve MKYK Üyesi Nihat Zeybekci, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın yıllarca çalışıp rekor kıran bir sporcunun adeta sevinç anı olduğunu vurguladı. Zeybekci, şunları kaydetti: “Bu çalışmayı yapan, önden giden atlılar olan öğretmenlerimiz bu sevinç anını bile yaşamadan, bir adanmışlık ruhu içinde başarısını bile kutlamadan mütevazi hayatlarını sürdürüyor. Bu hizmetlerin binde birini başkaları yapsa Nobel Barış Ödülü'nü şimdiye kadar çoktan alırdı ancak onların hedefi daha büyük. Onlar bu hizmetleri yaparken Allah’ın rızasını kazanmak için Türkiye'den Sibirya'ya, Moğolistan'dan Amerika'ya, Bosna'dan Kongo'ya, Kazakistan'dan Endonezya'ya, Mısır'dan Rusya'ya, adını bile bilmediğimiz ülkelere gidiyor. Kendi refahları değil, ülkemizin geleceğinin önünü açmak için gittiler. Başardıklarını, her yıl düzenlenen bu etkinliklerde görüyoruz. Biz belki sadece taltif edici sözler söylüyoruz ancak yıllarca bir dava uğruna kendini adayarak, refahını, huzurunu düşünmeden uzak diyarlara gidip ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek yetiştirdikleri öğrencileri ilimizde görmenin bahtiyarlığını yaşayacağız.”

KUTULAR

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel: "Olimpiyatlar Türkçenin dünyada etkinliğini artıran bir çalışma. Bu çalışmaya yürekten katılıyoruz. Başından beri buralara kadar getiren bütün dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür edip şükranlarımızı sunuyoruz. Dünyada Türk dilinin ne kadar önemli olduğunu, 140 ülkeni bu olimpiyatlara katıldığını, 55’e yakın ülkede de ikinci dil olarak Türkçenin tercih edildiğini, bu aşamalara gelinceye kadar her yıl yapılan bu etkinliklerin çok büyük faydası olduğuna inanıyorum."

AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar: “Geçmişi şanla ve şerefle dolu olan ve insanlığa medeniyeti öğreten Türk milleti, varoluşunun ve yaratılışının sırrı olarak inandığı değerleri yeniden insanlığa bir kurtuluş reçetesi olarak sunmaktadır. Sevgiyi, barışı, kardeşliği, paylaşmayı dünyanın dört bir köşesine taşıyarak yeniden bir sevgi medeniyeti kurmanın mücadelesini veren aziz milletimizin evlatlarının bugün ulaştığı başarı ve aldığı sonuçlar göğsümüzü kabartmaktadır. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları insanlık için, adalet için, barış içinde yaşanabilir bir dünya için umut ışığı olmuştur.”

AK Parti Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak: “Bu öyle gurur verici bir şey ki! Türk kültürüne, diline aşina gençleri gördükçe, 'Ne kadar güzel bir organizasyon.' demekten kendimi alamıyorum. Bu organizasyon, gerçekten de sevgiyi ve kardeşliği kurmanın en güzel yollarından birisidir.”

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer (Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu Dönem Sözcüsü): “Olimpiyatlar sayesinde Türkiye’ye karşı sevginin hiç bitmeyeceği görülüyor. Adını bile duymadığımız ülkelerin çocuklarının, Türkçeyi en iyi şekilde okumak için yarışması da bunun kanıtıdır. Bu vesileyle memleketlerini gönüllü bir şekilde terkederek kilometrelerce uzaklardaki ülkelere gitmiş ve oradaki Türk okullarında çeşitli din, dil ve ırklara mensup öğrencileri yetiştirmek için kendilerini adamış, yani koskoca dünyasını küçücük valizine sığdıran fedakâr öğretmenlerimize, bu uğurda emeği geçen herkese ve değerli büyüklerimize, Türkçenin dünya çapında birleştirici rol oynamasına vesile olmaları dolayısıyla minnettar olduğumu belirterek çok teşekkür ediyorum.”

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: “Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı. Bu nüfusun 250 milyonu Türkçe konuşuyor. Türkçe konuşan toplulukların 12 milyon metrekarelik dünya alanında olduğunu dikkate aldığımızda, bir dünya dili Türkçe yolculuğunda Türkçe Olimpiyatları’nın dünya barışı ve Türkçenin yaygınlaşmasına önemli katkıları olmuştur. Kısa bir süre önce üniversitemizde Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu yapmıştık. Orada da hatırlanacağı üzere Türkçenin güzelliği, dünyaya tanıtılması ve konuşturulması konusunda bu türden organizasyonların, başta olimpiyatlar olmak üzere büyük yararları olduğunu düşünüyorum. Projenin mimarlarına ve yürütücülerine sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci: “Türkçe Olimpiyatları, her şeyden önce dünyada Türkçenin zaten en çok konuşulan diller arasında oluşunun bir simgesidir. Bunu yaymak için yapılacak her türlü çabanın doğru olduğunu düşünüyorum. Özellikle kökenlerinde Türkçe yaşam tarzları olan toplulukların bu dili öğrenmesinde bize düzen önemli görevler vardır. Gönlüm, bir gün özellikle Orta Asya’da unutulmuş ve ihmal edilmiş Türkçenin popüler, ticari anlamda anlaşmalar yapılabilir bir dil olmasını diliyor. Bu noktada yapılan çalışmaları destekliyorum ve doğru işler olduğunu düşünüyorum.”

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül: “Türkçemizin dünyada yaygınlaşarak kullanılması, kültürümüzün ve medeniyetimizin yeryüzünde anlatılması ve anlaşılması bakımından çok büyük önem arz ediyor. Birçok öğrenci, ülkemize gelmek suretiyle ülkelerinin kültürlerini bir noktada taşıyor. Bizim kültürümüzün kendi ülkelerinde gönüllü elçileri pozisyonundalar. Onun için gelen çocuklar bizim için çok kıymetlidir. Türkçe Olimpiyatları kültürlerin buluşması, medeniyetlerin kaynaşması ve uzlaşması, yeryüzünde huzur, barış ve sükûnetin yaygınlaşması bakımından önem taşıyor.”

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin: “Bu organizasyonu yapanları öncelikle tebrik ediyorum. Artık dünyaya malolmuş bir konu. Ülkemiz için, kültürlerin kaynaşması için güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Her yıl daha da artarak devam etmesini diliyorum. Ülkemizin tanıtımına da büyük katkılar sağlıyor.”

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert: “Türkçe Olimpiyatları, ülkemizin markalaşma yolunda attığı çok önemli bir adımdır. Ortak dili konuşarak kültürümüzün de paylaşılması, başka ülkeler tarafından anlaşılması ileride Türkiye’ye birçok kapıyı çok daha kolay açacaktır. Özellikle dış ticaret açısından çok yakın gelecekte dünyanın birçok yerinde Türkçe konuşan işadamları olması bize çok büyük avantaj sağlayacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu: “Dünyanın 140 ülkesinden anne ve babalarının güvenerek gönderdiği bu çocukların Türkçeye teveccühü, hakikaten bizi gururlandırıyor. İnşallah ülkemizin, geçmişte olduğu gibi dünya milletleri önünde önderlik ve liderlik yapabileceğinin, dünyadaki barışı tekrar tesis edebileceğinin işaretleridir. Bundan dolayı çok önemsiyoruz.” CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.