Karaloğlu ve beraberindeki heyet öğrenciler ile okul idarecileri tarafından çiçekle karşılandı. Meridyen Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın, heyete sınıfları gezdirdi ve okulun eğitimi ile ilgili bilgi verdi.
Okula etüt saatinde gelen heyet okuldaki gezisi sırasında, Türkçe olimpiyatları için hazırlanan 9. sınıf öğrencisi Svetlana Levitskaja ile karşılaştı. Heyete Türkçe 'Hoş geldiniz' diyen Levitskaja, daha sonra öğretmenlerinin isteği üzerine şair Can Yücel'in 'Ucundan Tutarak' şiirini Türkçe okudu. Şiir okurken zaman zaman heyecanlandığı gözlenen Levitskaja'nın sempatik hareketleri heyet tarafından alkışlanarak karanfillerle ödüllendirildi.
TÜRKÇE OLİMPİYATLARINI AİLELER AYAKTA İZLEDİ
Meridyen Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kes, 2001 yılında eğitim öğretime açılan uluslararası standartlardaki Meridyen Türk Okulu'na 347 öğrencinin devam ettiğini belirtti. Öğrencilerin yüzde 80'nin Ukraynalı olduğunu kaydeden Kes, ayrıca ABD, Nijerya, Yugoslavya ve Afrika uyruklu çocuklar da bulunduğunu belirtti. Okuluna çok büyük bir teveccühün olduğunu ifade eden Kes, Türkçe Olimpiyatları Ukrayna finalinde bin kişilik salonun hınca hınç dolduğunu, yaklaşık 300 ailenin de etkinliği ayakta izlediğini anlattı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kes, ziyaret anısına heyete okulu tanıtan dokümanlar verdi. Van Valisi Münir Karaloğlu da ziyaret anısına 'Van Güzel' kitabı, üç boyutlu Akdamar Adası kristali ile kentin tanıtıldığı çeşitli materyalleri takdim etti.
Van Valisi Karaloğlu, okuldan ayrılmadan önce ziyaret anısına okul şeref defterini imzaladı. Karaloğlu, şeref defterine "Heyet olarak Kiev'deki Meridyen Okulunu ziyaret etmekten son derece mutlu olduk. Ülke dışında yapılan bu hizmetlerin meyvelerini toplamaya başladığımızı son zamanlarda yapılan organizasyonlarda görüyoruz. Emeği geçen herkesi kutluyor, ekip adına başarılarının devamını diliyorum" cümlelerini yazdı.
Okul önünde ziyaret anısına çekilen hatıra fotoğrafının ardından Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden'de kısa bir açıklama yaptı. "Türkiye deki bir eğitimci olarak dünyanın çeşitli ülkelerindeki bu Türk okullarını gezip gördüm. Buradaki okullar Türkiye'den gelerek görev yapan öğretmen ve idarecilerin fedakârlıkları ile kurulmuş. Buradaki işadamlarımızın destekleriyle kurulan okullar. Buralarda Türkçenin öğretiliyor olması, buralarda bir eğitim markası olarak, buralardaki eğitimi karşılayan bir okulu gezmiş olmaktan mutluyum. Hem buradaki sistem hakkında hem de okulun işleyişi hakkında arkadaşlar bize bilgiler verdiler. Kendilerine başarılar ve kolaylıklar dilerken, bu okulların yurtdışında artmasını diliyoruz" dedi.
(CİHAN)

