1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU!
YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU!

YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU!

Oybirliğiyle karar: Darbeye teşebbüs!

A+A-

Yargıtay, Türkiye'nin ilk "darbeye teşebbüs davası"nda büyük oranda onama kararı verdi. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 361 sanıklı Balyoz davasında, aralarında emekli orgeneraller Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ile Emekli Korgeneral Engin Alan'ın da bulunduğu 237 sanığa verilen cezayı, "darbeye eksik teşebbüs" gerekçesiyle onadı. 9'uncu Ceza Dairesi'nin ağustostan beri yürüttüğü temyiz incelemesi sonunda oybirliğiyle verdiği karar dün Yargıtay Ceza Genel Kurulu salonunda, Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul tarafından açıklandı. Sanıkların önünde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi seçenekleri bulunuyor.

AMAÇ DEVİRMEK

Yargılamayı yapan İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda "suçun tanımlanması" ve "suçun varlığının tespiti" konusunda hata yapılmadığı sonucuna varıldı. Daire, sanıkların suçunun "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni zorla devirmeye ve görevini engellemeye çalışmak" olduğu ancak bu suçun teşebbüs aşamasında kaldığı sonucuna vardı.

88 SANIĞA 'CEZASIZLIK' KARARI

Yargıtay bu kararıyla, yargılama sürecinde sürekli tartışılan "imzasız dijital veriler" için "Evet delil olarak değerlendirilir" demiş oldu. 9'uncu Ceza Dairesi'nin yorumu, Ergenekon ve 28 Şubat gibi diğer "darbe davaları"nın da önemli dayanakları olan dijital verilere hukuki dayanak oluşturmuş oldu.
Yargıtay, aralarında dönemin 1'inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Korgeneral MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da bulunduğu 237 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararını onadı. Daire, İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce beraat ettirilen 36 sanık hakkındaki hüküm için de onama kararı verdi.
Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 ve 18 yıl hapis cezası alan 25 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararlarını, "Cezalandırılmalarına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı" yani "delil yetersizliği" gerekçesiyle bozdu. Daire bu sanıkların beraat etmeleri gerektiğine karar verdi. Yargıtay, yine daha önce 16 ve 18 yıl hapis cezası alan 63 sanığın ise işlenmiş olan "darbeye eksik teşebbüs suçu başlamadan bu suça katılmaktan, pişmanlık duyarak vazgeçtikleri" sonucuna vardı. Daire bu sanıkların, "eylemlerinin suç için anlaşma suçu kapsamında kalması nedeniyle ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdi. Yargıtay böylelikle İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahke-mesi'nden farklı olarak 88 sanık hakkında "cezasızlık" kararı vermiş oldu. Yargıtay bu 88 sanık için aynı zamanda tahliye kararı verdi.

'BABALIK' HATASI DÜZELDİ


Babalık ve kocalık haklarından men edilmesine karar verilen sanıkların arasında Emekli Albay Berna Dönmez de vardı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dünkü kararında emekli Albay Berna Dönmez'in kadın olmasına rağmen 'babalık ve kocalık haklarından men edilmesi'ne ilişkin verilen kararın düzeltilerek onanmasını istedi. Yargıtay, Dönmez'e verilen 16 yıl hapis cezasını ise onadı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlemişti. Bu, yargıtay tarihinin en uzun duruşması.
Dava kapsamında Hadımköy Askeri Cevaevi'nde tutuklu bulunan 85 sanık, bir yazılı açıklama yayımlayarak özetle şöyle dedi: "Birlikte yola çıktığımız ve bugünleri göremeyen şehitlerimizle bugünleri yaşayarak kahrolan gazilerimizin ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hatıraları önünde suçsuzluğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Vatan sağolsun."

"YARGITAY DA TASDİK ETTİ"

Öte yandan AA'nın haberine göre Balyoz Planı davasına ilişkin bir değerlendirme de davayı karara bağlayan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken'den geldi. Diken "Yargı aşamasında ne kadar doğru hareket ettiğimizi Yargıtay da tasdik etti" dedi. Cezası onanan Dursun Çiçek'in kızı avukat İrem Çiçek, "Yargıtay hem var olan içtihatlarına aykırı karar verdi hem de herkesin isminin bir dijital veriye yazılması sonucunda 16-18 ve 20 yıllarla hapis cezasıyla yargılanmasının önü açıldı. Bu kararı tanımıyoruz" dedi.

BALYOZ PLANI NEDİR?


Balyoz darbe planı, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı'nda dönemin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni devirmek için hazırlandığı iddia edilen askeri darbe planının adı. 5 aşamalı plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlandı. Darbe zeminini hazırlamak amacıyla Hava Kuvvetleri'nin tasarladığı Oraj ile Deniz Kuvvetleri'nin hazırladığı Suga eylem planları, dini grup liderlerine yönelik 'Döküm', gayrimüslim önderlerine yönelik 'Sakal', darbe karşıtı akademisyenlere yönelik 'Tırpan' ve darbe karşıtı liberallere yönelik de 'Testere' eylem planlarının uygulanması hedeflendi. Fatih ve Beyazıt Camileri bombalanarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi planlar yapıldığı ortaya çıktı!

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

Balyoz davasında karar açıklandıktan sonra, haklarındaki mahkûmiyet cezaları onanan sanıkların Yargıtay önünde bekleyen yakınları gözyaşlarını tutamadı. Kararın açıklanması sırasında salondaki sanık yakınları da sert tepki gösterdi. Tahliye edilenler ve yakınlarının da karara sevinemediği görüldü. CHP'li bir grup milletvekili, aralarında Çetin Doğan'ın eşinin de bulunduğu sanık yakınlarını teselli etti. Davada ceza alan sanıkların yakınları, önceki gün resmi olarak kaldırılan 'Andımız'ı okuyarak Yargıtay önünden dağıldı.

SANIK YAKINININ ÇİKOLATA TEPKİSİ

Sanık Albay Hasan Basri Aslan'ın eşi Nefise Aslan, Genelkurmay'ın Kurban Bayramı için Balyoz sanıklarına gönderdiği çikolatayı, gazetecilere ikram etti. Ardından da üzerinde ay-yıldız bulunan kutuyu, tepki için yere atınca polis tutanak tutmak istedi. Aslan kutuyu yerden aldı ve tutanak da tutulmadı.

49 KİŞİ TAHLİYE OLDU

Yargıtay'ın tahliye kararı verdiği 88 sanıktan 49'u dün akşam saatlerinde tahliye oldu. Sanık yakınları, tahliye edilen emekli askerleri alkışlarla karşıladı. Tahliye olanlardan bazıları şunlar: Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, emekli Tuğgeneral Hakan Akkoç, emekli Albaylar Recai Elmaz, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Kemal Dinçer, Hakan Dereli, İsmet Kışla, Ali Rıza Sözen ve Bülent Göktürk ile eski HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman. (SABAH)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.