Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, Anadolu'da yoğun av baskısı ve çarpık yapılaşmanın bazı canlı türlerinin yaşam alanlarını daraltarak türünün yok olmasına neden olduğunu belirtti. Ekolog Prof. Dr. Ali Erdoğan, M.Ö 2000 yılında dünyada 8 milyar hektar ormanlık alanın bulunmasına rağmen günümüzde ise bunun 3,4 milyar hektara düştüğünü söyledi. 22 Nisan Dünya Günü etkinlikleri çerçevesinde Cihan Haber Ajansı'na 'biyolojik çeşitlilik' ve 'canlı türlerinin korunması' ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, Asya, Avrupa ve Afrika geçiş noktası olan Anadolu'nun 11 bin bitki türü floraya sahip olduğunu, bunun yüzde 30'unun da endemik olduğunu ifade etti. Erdoğan, soyu önemli ölçüde tükenme tehlikesi tehdidi altında 15 memeli, 46 kuş türü, 18 sürüngen, 5 çift yaşamlı canlı ve 58 balık türünün bulunduğunu kaydetti.
Erdoğan, "Dünya ülkelerinde koruma altında olan alanlar ülke yüz ölçümlerine göre yüzde 5-10 arasında olmasına rağmen Türkiye'de yüzde 1,2. Antalya ise bu oran yüzde 15. Ülkemizin 112 önemli bitli alanlarında 12'si Antalya'da bulunmakta. Güllük Dağı Milli Parkı'nda 680 bitki türü tespit edilmiş olup 80'i endemiktir. Aynı milli park sınırı içinde 113 kuş türü yaşamaktadır. Belek Özel Çevre Koruma Alanı içinde yer alan Boğazken ve Kocagöl kuş göç yolları üzerinde değişik statülerde 236 kuş türü yaşamaktadır. Antalya'mız zengin kuş türü ve endemik bitki türüne sahiptir." diye konuştu. Dünyada bulunan 4 bin 200 memeli türünün 161'inin Anadolu topraklarında yaşamlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, 9 bin kuş türünün 502'sinin de Türkiye'de olduğunu kaydetti.Çarpık yapılaşma, çevre kirliliği ve yoğun av baskısının bazı canlı türlerinin yok olma tehdidi altında bıraktığının altını çizen Erdoğan, Manavgat Taşağıl bölgesinde son karacalar bireyinin 2000 yılında avcılar tarafından öldürülerek yok edildiğine dikkat çekti.Erdoğan, Roma Kilikia Valisi Marcus Tullius Cicero'nun M.Ö. 51 yılında Pamphylia'nın Antalya'nın kuzey dağlarından yakalayarak gladyatör dövüşleri için Roma'ya gönderdiği Anadolu parsının ne yazık ki neslinin tükendiğine işaret etti.
Erdoğan, "Yanlış avlanma sonucu M.Ö 1. yüzyılda Anadolu topraklarında yaşadığı kayıtlı olan Asya fili, yaban eşeği, aslan, çita yaban öküzü, yılan boyun ve kelaynakların doğal popülasyon alanları kaybolmuştur." dedi.