1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yolculukta Kızartma Yemeyin, Süt İçmeyin!
Yolculukta Kızartma Yemeyin, Süt İçmeyin!

Yolculukta Kızartma Yemeyin, Süt İçmeyin!

Herkesin en büyük temennisi olan rahat yolculuk, yenilen bazı gıdalarla işkenceye dönüşebiliyor.

A+A-

Herkesin en büyük temennisi olan rahat yolculuk, yenilen bazı gıdalarla işkenceye dönüşebiliyor. Uzmanlar, seyahatlerde özellikle kızartma yenilmemesi, gaz yaptığı için de süt içilmemesi konusunda uyarıyor.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, yolculukta dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verdi. Yola çıkmadan önce telaş içinde olunmasının sonucu olarak beslenmenin unutulduğunu veya geri plana atıldığını belirten Tutar, “Genelde evde yapılan atıştırmalar veya otogarda alınan sağlıksız besinler hızlıca tüketilir ve yola çıkılır. Bu yapılan hatalar nedeni ile yol anında mide krampları, bağırsak rahatsızlıkları veya yol ishali denilen rahatsızlıklar oluşur. Bunları önlemek, valizinizi hazırlamaktan bile kolaydır. Her yolculukta yapmanız gereken ve rahat bir yolculuk yaşatacak olan beslenme önerilerine dikkat edin” ifadelerini kullandı.

Yola çıkmadan önce yenilmemesi gerekenler hakkında bilgi veren Tutar, “Yol öncesi süt tüketimi bazı bireyler için sakıncalı olmaktadır. Çünkü süt, gaz yapıcı olması bağırsaklarda rahatsızlık meydana getirmektedir. Bu da yol anında mide bulanmalarına neden olabiliyor. Yola çıkmadan önce son tüketilen besin çok önemlidir. Bu sebeple iyi tercih yapmalı, şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmeli, çok yağlı besinleri tüketmekten kesinlikle kaçınmalı, çünkü bu tür besinler mide bulantılarına ve kusmalara neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

İyi bir yolculuk için tüketilmesi gereken gıdalardan da bahseden Tutar, “Yumurta, yola çıkmadan 2 - 3 saat önce haşlanmış olarak tüketilmeli. Çünkü yumurta, kısa zamanda acıkmayı önlemede yardımcı olabilir. Seyahat esnasında rahatlıkla tüketebilecek besinler, evde hazırlanan besinlerdir. Peynirli, domatesli sandviç yol anında güvenle tüketebileceğiniz besinlerdir. Evinizde, yola çıkmadan önce meyve tüketmeniz, sizi yol boyunca rahatlatacaktır. Yola çıkmadan önce son tüketilen besin çok önemlidir, bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz.” şeklinde konuştu.

'MOLADA ET VE TAVUK TÜKETMEYİN'

Mola zamanında tercih edilmesi gereken besinlere de değinen Tutar, “Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta; potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinleri tüketilmemeli. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Açıkta olan ayranları tüketmek yerine, kapalı olanlar tercih edilmelidir.” dedi.

Molada şekerli yerine tuzlu besinlerin tüketilmesini isteyen Tutar, "Şekerli besinleri o an tüketmek hoşunuza gidebilir ama daha sonra size rahatsızlık verebilir. Tuzlu besinler ise midenizin ve bağırsaklarınızın rahatsız olmasını engeller ve sizin daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar. Paket halinde satılan cipsler, zaman geçtikçe size rahatsızlık verecektir. Yolculuk anında kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine su ve kapalı kutuda satılan ayranları tercih etmek gerekmektedir.” dedi.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.